Интервју Ивице Дачића, председника СПС за „Блиц“

  „Разговора о саставу будуће Владе још није било. Не могу да прецизирам када ће до њих доћи јер то зависи од странке која је победила“, каже за „Блиц“, председник СПС Ивица Дачић.

  Коментаришући изборне резултате, први човек социјалиста каже да је СПС опстао као друга по јачини странка и једина иза СНС која има двоцифрени резултат.

  Задовољан сам чињеницом да смо друга по јачини странка, али ипак не могу да кажем да сам у потпуности задовољан јер смо освојили мање него што смо имали на прошлим изборима. Међутим, имајући у виду да смо сада изашли на изборе без ПУПС резултат је отприлике на нивоу наших резултата са прошлих избора. Најважније је да је СПС успео- у једној великој конкуренцији где је било и више странака које прелазе пет одсто- да сачува идентитет странке и коалиције са ЈС.

  Како коментаришете резултате опозиције?

  -Док ми разговарамо, још се не зна ко ће ући у парламент. Међу тим странкама је очигледно дошло до прерасподеле гласова тзв. грађанског блока.

  Да ли је и за вас резултат „Доста је било“, изненађење?

  -Дошли смо у једну парадоксалну ситуацију да се за успех проглашава, када пређете цензус. Исто као што и ми то кажемо са 11 одсто. Људи ме зову и честитају на успеху, док ја не мислим да је то успех. Једини велики успех за СПС је да годинама опстајемо на политичкој сцени иако су нас многи отписали још 5.октобра 2000. године. Показало се да сам био у праву када сам пре избора говорио да ће владајуће странке освојити више од 60 одсто гласова и мандата.

  Да ли сте разговарали са Вучићем?

  -Чули смо се, али нисмо разговарали о будућој Влади. Ова Влада треба и сада да функционише. СПС и ЈС су државотворне странке. Уколико такав позив добијемо, спремни смо да разговарамо о наставку сарадње са СНС јер је то у најбољем интересу Србије. Најважније је да сачувамо политичку стаблиност јер без ње нема напретка Србије.

  Када очекујете разговоре о формирању нове Владе?

  -То све зависи од странке која је победила.

  Да ли би СПС сарађивао са странкама опозиционог блока?

  -Као што сам и раније говорио, ми нисмо имали ни контакте ни разговоре ни са једном странком осим са СНС.

  Извор: Блиц

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора