Интервју Душана Бајатовића за „Недељник“

  Како је могуће да су фабрике радиле за време санкција, ратова, НАТО бомбардовања, запослени су радили и примали плате, да бисмо остали без свега кад је земља отворена да уђу милијарде и милијарде међународне помоћи … Моје је право да верујем да ће социјалисти опет бити доминантна политичка снага у Србији и Војводини. А док се то не деси, дужни смо да учинимо све и дамо свој допринос развоју и европеизацији српске политике, каже у првом интервјуу после много година Душан Бајатовић, један од водећих људи СПС-а и кандидат за премијера Војводине

  Директор Србијагаса и председник ПО СПС Војводина Душан Бајатовић готово је целу деценију на тапету јавности, политичких противника и страних невладиних организација. Непрестано га нападају за цену гаса, енергетски споразум са Русијом, губитке Србијагаса, велика примања, етикетирају га као руског човека, док он на све те оптужбе у свом војвођанско-шеретском маниру одговора: „Јесам социјалиста, али нисам социјални случај“.

  „Често је страна помоћ за нас уцењивање и условљавање, а највише ми сами можемо да урадимо нешто за себе. Сви се куну у реформе, иако је то често било само лепше име за пропаст. Практично у Србији већ одавно нема ничега што по нечијем преписаном или наметнутом страном рецепту није реформисано“, каже у интервјуу за Недељник Душан Бајатовић.

  Па да, али зар ви као представник странке која је најдуже на власти нисте за то најодговорнији? Шта је то ново што може да понуди Социјалистичка партија Србије?

  Ко је бранио народ у време распада Југославије, ратова и међународних санкција, током НАТО бомбардовања, рушења Милошевића и националног ослобођења у виду пљачкашке приватизације, победе увозничког лобија до пропасти српске привреде и индустрије?! Могу ли социјалисти поново пресудно утицати на српску политику, као што су то радили деценијама, и да ли су довољно испаштали за своје грешеке и промашаје, који, како време протиче, изгледају као спасоносна решења кад се Србија нашла у шах-мат позицији?! Сви су се мање-више опробали на власти и једино се поставља питање ко је више упропастио Србију.

  А ја вас питам – како је могуће да су фабрике радиле за време санкција, ратова, НАТО бомбрдовања, запослени су радили и примали плате, да бисмо остали без свега кад је земља отворена да уђу милијарде и милијарде међународне помоћи …

  Ретко дајете интервјуе, али сте често на мети политиких противника. Сами сте својевремено констатовали да сте врећа за ударање. Чији ударци највише боле? И шта мислите, коме највише сметате?

  Иако је на први поглед изгледало да иза континуираних напада на мене стоји нека озбиљна светска политика, на крају се обично испостављало да су у питању били нечији приватни интереси и лобирање у енергетском сектору да би се српско тржиште ставило под контролу.

  Наивно се веровало да сам ја препрека и проблем без обзира на то што би свако други на мом месту на исти начин спроводио договорену државну политику и пре мене склопљене међудржавне уговоре. У све то улетео сам у тренутку прве украјинске кризе око испорука гаса 2009, кад је запретила опасност да ће те зиме Србија бити окована ледом. Ишао сам и у Москву и на Запад, за мене није било затворених врата, да би гас коначно стигао до Србије. Први пут смо били у ситуацији да помогнемо и земљама у региону. Тада сам успоставио контакте и задобио поверење које нисам прокоцкао у наредним годинама. Једино нисам имао времена да размишљам да ли то некоме смета и да ли ће му покварити неке комбинације, пусте снове и надања.

  Да ли сте ви руски човек? И зашто вам неки ту блискост с Москвом углавном третирају као ману?

  Било би баш превише да ме оптужују да сам српски човек. .. нису хтели да ми праве рекламу, мада ми је импоновало и када су ме напали да сам руски човек … Нико у Европи не може да реши гасну једначину без сарадње са Русима, чак и ако заговара алтернативне начине набавке и транспорта гаса … Из Америке и са Блиског истока.

  Кандидат сте СПС-а за војвођанског премијера. Где је ваша шанса, а шта је то што бисте радили другачије?

  Нисам више могао да трпим да су они који су се заклињали у аутономију, посебност и просперитет Војводине дозволили још пре више деценија да покрајина све више заостаје не само за регионом него и за остатком Србије. Градови у Војводини који су у Југославији били права привредна чуда, богатији и развијени и од Словеније, сада су неразвијени, фабрике су затворене, а људи су одавно остали без посла. Тешко је остати равнодушан за бриге и пропаст својих земљака, пријатеља и познаника и не учинити ништа да има помогнеш ….

  Нема тога коме се они нису жалили на своју несрећну судбину и нема шта им нису обећавали уочи сваких избора. Зато и од мене траже да са богатим пословним искуством нешто урадим за њих. Зато то не видим као шансу за себе, него сматрам да је дошао последњи тренутак да се развојна политика у  Војводини промени. А онда је то шанса за све. Тако и гласи слоган кампање „Војводина свима боља“.

  Шта је за вас Војводина, а ко су социјалисти у покрајини? Ивица Дачић тврди да би Војводина прошла исто као Косово да није било СПС-а?

  Војводина је део мајке Србије, стање духа и особеног менталитета. Простор на коме су Срби вековима чували своју историју, традицију, културу, веру, обичаје, навике, и на то смо поносни. Чак ни окорели аутономаши и фотељаши више не сањају о отцепљењу Војводине и даљем комадању Србије. Та прича је дефинитвно завршена. Можда баш заслугом социјалиста.

  Ко је за СПС озбиљнији политички противник на овим изборима – Вучић, Тадић или Пајтић? И шта ви мислите о њима тројици понаособ?

  Са сваким од њих смо били и политички противници и коалициони партнери. Времена се мењају, а са њима и однос политичких снага и непосредни приоритети. Моје је право да верујем да ће социјалисти опет бити доминантна политичка снага у Србији и Војводини. А док се то не деси, дужни смо да учинимо све и дамо свој допринос развоју и европеизацији српске политике. Са Александром Вучићем смо започели многе пројетке од стратешког значаја и надам се да ћемо бити у прилици да их завршимо у општем интересу грађана Србије. Са другима смо сарађивали и непрестано били на оптуженичкој клупи за све промашаје и грешке на које нисмо могли пресудно да утичемо, јер смо се за мало тога питали. До сада.

  Још за живота Слободана Милошевића сврставали су вас у мекшу, реформску струју СПС-а. Ко је за вас био Милошевић и како вам изгледа овај покушај његове рехабилитације који је последњих дана на делу?

  Чак и после доласка Милошевића на власт појавили су се графити да је бравар (Тито) ипак био бољи. А опет, после 5.октобра и пада Милошевића говорило се да је све исто само њега нема, да се врати јер му је све опроштено те да ови нови нису у стању ни да окрече оно што је Милошевић изградио и обновио земљу после НАТО бомбардовања. У сваком случају, историја ће дати свој коначан суд о улози Милошевића у српској политици …. Али прошло је довољно времена да би се они који су га наследили на власти прилично искомпромитовали, па зато није ни чудо што се сада толико прича о Милошевићевој епохи.

  То је најбољи доказ бекства из лоше стварности у бољу прошлост, без обзира на то каква је била, и чињенице да сећања увек обоје прошлост у далеко светлију боју него што је икада и била. На стубу срама су деценијама били социјалистички директори и социјалистичка привреда као нешто сасвим превазиђено, општа пропаст све до спасоносне приватизације ….

  Али уместо модернизације, нових технологија и тржишта, дошли су ланци и катанци, фабрике су затворене а радници најурени са посла.

  Ако испунимо све захтеве и услове Европске уније, комисије, Хага, Светске банке, ММФ-а страних инвеститора и амбасада, све ће да нам буде боље ….Србија ће коначно да процвета, а и чека нас привредни препород. Ко још после свега верује да они деценијама већ од нас траже нешто за наше, а не за своје добро?! Што би Слоба рекао, „Мало морген“! Кажу да бог помаже онима који желе сами себи да помогну.

  Таблоиди инсистирају да постоји тај унутарпартијски сукоб између Милошевићевих и Дачићевих кадрова. Утисак је да су ти Милошевићеви људи против савеза са СНС-ом. Колико су такве опсервације претња стабилности СПС-а? И да ли сте ви за наставак сарадње с Вучићем и са Зораном Михајловић?

  Не разумем шта ће вам у питању госпођа Михајловић?! Сарадњу СНС-а и СПС-а креирају Вучић и Дачић …. Није ваљда да Милошевићеви људи у СПС-у траже да се окренемо сарадњи са новим  ДОС-ом, Чедом Јовановићем, Пајтићем, Чанком или Тадићем?! Ми смо ипак озбиљни људи и код нас нема никаквих подела на Дачићеве и Милошевићеве. Зато што смо и Дачић и сви ми некад били за Милошевића и са Милошевићем. Нити имамо шта да кријемо, нити се чега стидимо. Данас време и околности захтевају нове политике и  нове приступе, и СПС је јединствен око тога.

  Како тумачите те сталне прозивке између СНС-а и СПС-а? Вучић каже да их стално започиње ваша партија. Како Дачић не може да контролише Мркоњића или Ружића?

  Драго ми је што међу социјалистима нико никога не покушава да ућутка нити да преваспитава. Различита мишљења су предуслов било какве демократије. Међутим, то нема никакве везе са препознатљивом и јасно усаглашеном партијском политиком и обавезама које смо преузели коалиционим споразумом са СНС-ом.

  Очигледно је да некоме са стране одговара да подстиче и изазива наше сукобе са напредњацима и да речима Ружића или Мркоњића даје значај којег нема. Уосталом, и из редова СНС-а су се чула различита мишљења и заговарања разних политичких теза …. зар не? Нисам приметио да им је неко због тога делио пацке.

  Шта ви мислите о Бранку Ружићу ?

  Све што мислим ја му отворено кажем, као и он мени. Толико га поштујем да ми не пада на памет да га браним, јер уме и сам да одговори на сва питања и на све нападе. И он и Мркоњић су моји саборци из добрих и лоших времена и све што имамо да решимо – решавамо у четири ока. Нити они мени натурају своја мишљења, нити ја њима своја. Нисмо ми никаква секта, него остварени, нормални и разумни људи.

  Позната је та млада екипа СПС-а, окупљена око вас и Ивице Дачића која је спасла странку после 5.октобра … Како данас функционише тај ваш тим?

  Веровали смо и онда и сада да социјалисти поред прошлости имају и будућност, и то се небројено пута показало као истина. Захваљујући социјалистима дошло је до нормализације политичког живота у Србији. Нема више забрањених људи, забрањених идеја.  Власт се добија или губи на изборима. … на грађанима је, наравно, да изаберу политичаре којима верују и који ће их водити у будућност а не у несрећу, сиромаштво и изгибеније.

  Како је вама изгледао улазак историчара Предрага Марковића у СПС, и то на велика врата? Да ли тиме и СПС покушава као СНС да прошири свој дијапазон гласача, и захвати и један део грађанске опције?

  И раније су у СПС улазили водећи интелектуалци академици, истакнути уметници, привредници, спортисти. … Очигледно је да се српска елита опет окреће социјалистима. Пошто смо толико пута доказали да нисмо никакви партијски апаратчици и екстремисти. Врата СПС-а су отворена за све нове идеје и нове људе … Чак и за разочаране демократе и европејце свих боја.

  Шта је највећа заоставштина СПС-а? А како видите странку за десет година?

  Вероватно то што су сви Срби одувек били и биће помало социјалисти … За 10 година ћемо се сигурно више питати него што се питамо данас, у сваком случају остварићемо и оно што нисмо успели пре неколико деценија кад смо били кључна политичка снага у Србији. Али то је задатак за нове генерације.

  Осам година сте на челу Србијагаса. Где сте за то време довели ово предузеће?

  Сада је, први пут у историји, Србијагас успешна и профитабилна компанија као сличне компаније свуда у свету, а не социјална установа која је бринула о свима сем о себи. Гас смо продавали упола јефтиније него што смо га набављали, а највећи дужници, предузећа у реструктурирању, нису били у обавези да нам било шта плаћају. То је била државна а не моја политика. Ставили су ме на стуб срама оног момента када сам почео да искључујем нередовне платише, нападајући ме да желим да оставим без грејања болнице, школе и обданишта, привреду … Нема за шта им нисам био крив. Међутим, чим су ми дозволили да уведем елементарне економске критеријуме у пословање Србијагаса, све је дошло на своје. Биће да сам ја то и пре умео.

  Каква је енергетска будућност Србије? Можемо ли да се уздамо у Русију? Или гасне партнере морамо да тражимо на другој страни?

  Чак и они који заговарају став да Србија треба да престане да се енергетски ослања на Русију не слажу се око тога да ли је наша шанса амерички гас од уљних шкриљаца или катарски или азербејџански гас. У сваком случају, алтернативно снабдевање гасом је ограничено и далеко скупље. А највећи парадокс је да је Европа, док је гушила и уништавала „Јужни ток“, истовремено планирала „Северни ток 2“. Тако да ћемо руски гас добијати искључиво преко Запада. Нико не зна шта ће се у најближој будућности дешавати у Украјини и кад ће букнути нови гасни или хладни рат. И Сирија је била део тог сценарија. У сваком случају, стратешко партнерство Србијагаса и руског гасног гиганта Гаспрома је гарант сигурног и повољног снабдевања плавим енергентом.

  Увек када медији анализирају зараде српских политичара, ви сте на списку оних који примају највише плата и имају највише функција. Колика су ваша месечна примања и где трошите толики новац?

  Чак и они који сваког дана пишу о мојој плати нису баш убеђени да спадам међу богатије српске политичаре, а камоли да сам најбогатији. Друго је питање како су други стекли енормно богатство са тако малим платама, док ја живим више него пристојно са тобоже највећим примањима у Србији. Или нешто није у реду са мном, или са другима. Међутим, после силних оптужби, Агенција за борбу протрив корупције донела је пре неколико дана одлуку да су све моје функције и приходи у складу са законом и да у мом случају не постоји никакав сукоб интереса. Размишљам да сада тужим све који су ме нападали и креирали у јавности слику о мени као најбахатијем политичару Србије и да новац  од силних увреда моје части и тих лажи дам у хуманитарне сврхе, као што годинама дајем од својих месечних примања.

  А да ли је лицемерје да министри раде за 100.000 динара? Или би сви, као у свету, требало да зарађују као најбољи менаџери?

  Нисам заговорник никакве демагогије као толики други политичари који су на фону поштења и тобожње скромности постали много популарнији, а богами и богатији од мене. Крајње је лицемерно и понижавајуће да су у Србији чак и учесници ријалитија, злехуде жртве транзиције боље плаћени од кључних људи у држави, председника, директора и министара …Још када би могао неко у то да поверује ….

  Како од вас као човека из Војводине никад нисмо чули: „Где су наши новци?“ Не желите да цитирате Ненада Чанка или сте задовољни покрајинским колачем из Београда?

  Нисам никакав аутономаш и сепаратиста и никад нисам Војводину замишљао ван Србије, али је заиста срамота да Војводина назадује уместо да буде мотор развоја Србије као што је увек и била. А враћени део колача би могао бити већи, али и много боље, ефикасније, поштеније и професионалније употребљен за развој Војводине. А и неке у Војводини бисмо могли да питамо где су наше паре.

  Оснивач сте Телевизије Мост, чији сте били први директор. Како вам изгледају данас медији у Србији?

  Не могу да заборавим време када је ТВ Мост било једино место где су нешто могли да кажу неки од данас најмоћнијих и најугледнијих људи у Србији док су били прокажени, забрањени и гурнути у страну. Данас су за њих отворени сви медији и екрани, али где да нешто кажу они који тек праве прве кораке у политичкој борби? Живимо у чудном времену у коме су сада најгласнији они који тврде да су цензурисани. .. И којима је увек неко други крив када немају шта да кажу. Таблоидизација, аутоцензура и економска зависност медија су велико зло Србије.

  Зашто се људи из СПС-а најчешће налазе на мети таблоида? Милошевић је владао уз Новости и Политику, док данас функционери СПС-а најчешће излазе на насловним странама таблоида?

  То је почело у време наше коалиције са демократама …. Тада су таблоиди постали најважније институције у демократском развоју Србије, далеко важнији од парламента и правосуђа.  Уместо у суду, људима се пресуђивало на насловним странама .

  Упркос свему, СПС је преживео, опстао, постао и биће све значајнији фактор српске политичке сцене. Надам се да ће истеривање правде да се врати у легалне судске токове и да нико неће бити крив ако за нешто није правоснажно осуђен. За такву се Србију и боримо.

  Подржавате ли оснивање Војвођанске академије наука и уметности (ВАНУ)?

  Не знам зашто би се поред једне Матице српске у Новом Саду, која је била и остала симбол „Српске Атине“, сада измишљале којекакве штеточинске организације звучног имена а кратке памети.

  Некад сте били пасионирани ловац. Чиме се данас бавите у слободно време?

  Мало сам посустао као ловац јер су у јавности више ловили мене него ја дивље звери. У новинама сам читао да сам много страшнији од било чега што се крије по нашим шуамам. Сва дешавања из лова ионако знају моји пријатељи ловци, друмске и шумске кафане и веселе жене жељне провода, лова и узбудљивог живота.

  Коме бисте ви у Војводини прво подигли споменик?

  Незнаном јунаку у лику војвођанског паора, кога је гулила и гушила свака власт, од Марије Терезије, Фрање Јосифа, Тита, па до нашијег дана, а на општепознатом трактору „фергусону“ као постаменту.

  На изборима 2012. Ивица Дачић је изговорио чувену реченицу „Можда не знам ко ће да буде председник, али знам ко ће бити премијер“. Да ли ви већ данас знате ко ће бити војвођански премијер?

  За ту функцију су ме кандидовали други. Код нас у Војводини кажу да треба тући оног коња који највише вуче. То сигурно није захвалан посао. Нарочито не после пустошења најплодније српске земље. А мени често западну баш такве ствари…

  Извор: Недељник

  Оставите одговор Одустани од одговора