Интервју Душана Бајатовића за “Блиц”

„Србијагасу” ће ове године бити потребна финансијска помоћ државе, каже за „Блиц” Душан Бајатовић, директор тог јавног предузећа.
„Србијагас” јесте у 2015. остварио пословну добит од 113 милиона евра, али дугови који овој компанији доспевају на наплату Бајатовићу не дају мира. Како каже, “Србијагасу” је потребна помоћ државе у овој години, али и у наредне две, да би од 2019. почели сами да отплаћују кредите.

– Ове године сами плаћамо 60 милиона евра кредита, а од министра финансија Душана Вујовића очекујемо да нам из републичког буџета исплати 180 милиона евра. У 2016. и 2017. доспева нам највећи износ кредита, чак 41 одсто, односно 475 милиона евра – каже Бајатовић.

Како сте у 2015. успели да увећате добит са 2,4 милијарде на 13,7 милијарди?

– Повећали смо продају гаса. Број корисника се повећао са око 92.000 на 97.599. Ускладили смо и цену транспорта гаса са просеком цена у региону, али и штедели у самом предузећу. Смањили смо број запослених и уштедели 40 милиона динара. Репрезентација је смањена за 30 одсто, а трошкови здравствених услуга за 26 процената. Смањили смо и број аутомобила.

Шта ће бити са Јужним током? Како ће Србија обезбеђивати гас ако се 2019. прекине транспорт кроз Украјину?

– У периоду од три до пет година нека варијанта Јужног тока се сигурно мора десити, јер источна Европа не може остати енергетски нестабилна. Највише бисмо волели да нам “Гаспром” доставља гас на мађарско-српску границу. Морамо да урадимо интерконекцију са Бугарском, а то би нас коштало 300 милиона евра. Кључно је да задржимо сарадњу са Русијом јер нам је то и најповољније. Треба знати и да гаса у Азербејџану нема за Србију.

Могу ли грађани да очекују још јефтинији гас?

– Гас је у 2016. јефтинији за 75 одсто него у 2012, а до краја године треба очекивати додатни пад од неколико процената. Процене су да ће цена нафте, а самим тим и гаса, у наредне три године остати на приближном нивоу.

Како ћете наплатити дугове за гас великих компанија?

– Дугују нам 107 милијарди динара. Пословање „Србијагаса“ се годинама прелама кроз неколико највећих купаца – Петрохемија, Азотара… Од 2008. до 2015. потраживања смо претворили у власништво у фирмама у укупном износу од 300 милиона евра. Све владе су одобравале задуживања и то ће највероватније морати да се плати из буџета.

Хоћете ли поново конкурисати за директора “Србијагаса”?

– СПС ме је кандидовао за премијера Војводине и то ми је примарни циљ. Ако не будем премијер, пријавићу се на конкурс. Испуњавам све услове, ако не и више од тога.

Када ће ваши запослени вратити бонус од 62.000 динара?

Хоће, кренућемо са тим, све је договорено. С друге стране, иако се прича да су плате у јавном сектору велике, ми имамо проблем да нам одлазе добри и квалификовани људи.

Извор: Блиц

Оставите одговор Одустани од одговора