Интервју Бранка Ружића за ЈУГпрес

Најважније за Србију је да и убудуће влада буде влада континуитета у односу на реформе. Али да буде и влада која ће поентирати и материјализовати сва она одрицања која  су проистекла из непопуларних мера које смо морали да донесемо као Влада. Оно што је за Србију важно то је да буде модерана и нормална држава у којој све институције функционишу на прави и законит начин у складу са Уставом, да Србија буде држава политичког баланса, јер никада није добро када апсолутну власт држи једна политичка опција, ма колико год то неком изгледало као велика победа ту баланса нема . И онда не постоји тас на ваги који може да буде корективни фактор, фактор креације политике која се спроводи у реализацији циљева. Међутим, видећемо шта ће се десити 24. априла. СПС је врло оптимистична, очекујемо одличан резултат и да у не тако малом броју градова и општина и победимо и да докажемо да смо ту, да смо увек били ту да смо, дакле били и јуче и данас и бићемо и сутра, да никада нећемо напустити нашу државотворну оријентацију и нећемо напустити борбу за ону вредност која је за нас највиша вредност, а то је обичан човек. рекао је у интервјуу за Регионалну информативну агенцију ЈУГпрес  потпредседник СПС Бранко Ружић.

Господине Ружићу, два дана сте већ на југу Србије у Јабланичком округу ,  какав је Ваш утисак и колика је, барем по ономе што сте видели на терену , снага СПС-а?

-Морам рећи да сам пријатно изненађен и уверен сам да ћемо на овим изборима направити један велики искорак и у погледу апсолутног броја гласова и у погледу процента који ћемо освојити. Јабланички округ је један од драгоцених резервоара гласова СПС-а и сигуран сам да ћемо постављени циљ испунити, можда чак и надмашити. А циљ је да освојимо више од 25000 гласова. На овим изборима нашим еволутивним реформама и у персоналним смислу и у погледу промене руководства, пре свега у Лесковцу, мислим да смо направили један крупан искорак, дали и улили нову наду и сигурност својим потенцијалним бирачима и симпатизерима, грађанима, грађанкама Лесковчанима, Лесковчанкама, јер је Социјалистичка партија заиста један гарант политичке стабилности и једна кадровска база која умногоме значи за реализацију свих пројеката. Било да се ради о инфраструктурним, стратешким, комуналним пројектима. Такође и гарант једне озбиљне политике у трасирању и политичких циљеве и утицању на неке друштвене процесе: Наравно и гарант једне цивилизоване стабилности у локалним парламентима, јер у великом броју парламената у Србији управо кадрови СПС-а кормиларе том политчком борбом и показали су се и доказали да то умеју да раде на најбољи начин.

Шта је оно што СПС у овом тренутку може да понуди грађанима?

-Оно што СПС јесте. То је,  пре свега,  странка која постоји 26 година, странка која је на свим важним вододелницама наше новије политичке историје била присутна. Да се вратимо мало уназад, сетићемо се увођења вишепартијског система, промене Устава, медијских слобода које су уведене и са којима неки, наравно, нису били задовољни. Сетићемо се првих опозиционих протеста, сетићемо се помоћи нашим сународницима на простору бивше Југославије, сетићемо се мировне конференције у Дејтону, сетићемо се Републике Српске, бомбардовања које се десило управо на данашњи дан, Резолуција 1244. Сетићемо се и након 5. октобра подршке мањинској Влади Војсилава Коштунице, да би се обезбедила политичка стабилност. Нашег избора да 2008. формирамо владу и ослушнемо глас грађанки и грађана и формирамо владу са Демократском странком како би откочили процес европских интеграција и како би радили оно што су грађани од нас очекивали: Јер , они су тај политички арбитар и носилац суверенитета наше земље. Јер је у то време господин Коштуница,  пре тих избора,  на један сраман начин “вратио мандат народу”  и забио главу у песак . И  није желео да учествује и у међународној арени  решава проблеме који постоје у његовој земљи. Сетићемо се и Бриселског споразума, мудрости и храбрости јединог политичара који је за тако нешто имао снаге, то је председник СПС-а Ивица Дачић, да тај споразум потпише и тај косовски Гордијев чвор развеже. Сетићемо се и заштите наше културне баштине политичког и културног идентитета наше земље у УНЕСЦО. Сетићемо се да је у капацитету министра спољних послова управо наш председник кормиларио и водио веома важном организацијом, ОЕБС-ом и то управо у време кад смо имали украјинску кризу.

Дакле, шта је синоним за сва та дешавања и за те тачке рачвања у политичком животу у Србији? Наравно, Социјалистичка партија Србије.

Закључак је,  увек смо били ту. И  јуче и данас и сутра. Да  не подсећам на све оно што је урађено на пољу инфраструктурних пројеката. Јер, сетите се само 2008. године и велике мотивације и иницијативе коју је покренуо инжењер Милутин Мркоњић, и  покренуо реализацију Коридора 10, европског коридора који изузетно значи пре свега за нашу државу, значи за Европу и значи за нашу привреду.

Нама не смета када се неки сликају, јер не сматрамо да се било ко кити било чијим перјем, јер нити је то перје наше, нити је то перје оних који желе да га користе. То је перје свих грађана Србије, али је важно да дођете до тог квалитета где имате кадровски потенцијал. Е, то је оно што СПС има као компаративну предност у односу на друге. СПС у свим локалним самоуправама, наравно и на парламентарним изборима, пре свега има лидера Ивицу Дачића, али наравно и армију кандидата за посланике и каднидаткиње за посланике и одборнике и одборнице који се не крију иза Ивице Дачића, него својим квалитетом желе, било у својој локалној заједници или на нивоу Републике или нивоу Покрајине Војводине дају свој пун допринос друштвеним процесима у којима учествују.

Поменули сте Гордијев чвор на Косову. Да ли мислите да је тај чвор стварно разрешен и развезан?

Када имате чвор потребно је да га развежете, да би после једном континуираном политиком уз асистенцију, што је неспорно, Европске уније, покушали да оно што вам је отето од права на неки начин санирате. Да ли је неко пре Бриселског споразума уопште у међународној заједници помињао Заједницу српских општина? Ко је дошао на ту идеју? Управо Ивица Дачић. Да ли та Заједница српских општина,  када буде била формирана,  гарантује још већи утицај и уплив српског етничког корпуса и политичке елите Срба са Косова и Метохије у косовско друштво? Па наравно да гарантује. Да ли гарантује заштиту њихових права на једном вишем нивоу? Па наравно да гарантује. Да ли је то реална политика? Јесте. Неко ће рећи и многи критичари говоре да је то издаја. Не, то није издаја, то је реал-политика. Ми морамо да схватимо да живимо у једном времену и ако у том времену пропустимо шансу, следећа шанса ће бити све мања.

Сетите се Ахтисаријевог споразума за који се сада неки бију главом о зид зашто га нисмо прихватили тада када смо га сви одбијали, не говоримо да ми нисмо. Што се тиче Косова и Метохије, то је једна комплексна прича која није почела ни за време Ђинђића, Милошевића, Тита, него је почела још за време Призренске лиге и мислим да је овај начин којим смо као држава кренули једини могући начин.

Без обзира на то што је СПС прилично јасно рекао,  пред расписивање ових избора да као свог следећег коалиционог партнера види и даље СНС, на терену се дешавају и сасвим друге ствари. Сведоци смо били вербалног напада потпредседнице  СНС-а  Зоране Михајловић на ваше људе, чланове и функционере СПС-а у Врању и Сурдулици. Колико Ви имате утисак да је тај и будући ваш коалициони партнер коректан и у тим предизборним кампањама и односима?

У политичким кампањама, нарочито у Србији, многе ствари су дозвољене. Многе ствари излазе из габарита неке стандардизоване политичке промоције. Нама је драго да критике добијамо на више места, па чак и на тај начин, а драго нам је зато што знамо да смо јаки, зато што знамо да у Врању за градоначелника имамо члана Председништва СПС  Зоран Антића који је урадио много и није дозволио да се нешто што је урађено у претходном периоду за Врањанке и Врањанце девалвира на тај начин. И врло аргументовано је одговорио са особинама једног политичара са манирима и мислим да је то у врло великој мери допринело да дотична потпредседница нашег коалиционог партнера сутрадан каже да је то била једна ватрена прича у кампањи и ништа више од тога и да нема било каквих сукоба између СПС-а и СНС-а. Ја се уопште не бих освртао на то, а оно што очекујем је да и у Врању, али и у Сурдулици СПС не само игра доминантну улогу на овим изборима, него и победи.

Колико сте Ви задовољни, какви су Ваши утисци из разговора са људима из СПС-а у Лесковцу, колико је овде коректан однос  СНС-а према СПС-у?

Рекао бих да је сарадња била плодотворна и мислим да и СНС овде у Лесковцу а и СПС могу умногоме да је унапредјују. Кроз ту сарадњу у нареном периоду, а која ће сигурно бити унапређена доминантнијим присуством СПС-а, зато што ћемо не само имати бољи резултат, него и већи број одборника, умногоме помоћи да се реализују сви важни стратешки пројекти који допиру до оног крајњег корисника или конзумент, а то је обичан грађанин Лесковца . И рекао бих да у овој пређашњој комуникацији заиста није било неких испада, инцидената него је управо та сарадња била на реализацији заједничких циљева за град Лесковац и мислим да ће бити још боља. Али, сачекајмо да се избори заврше. Ми имамо,  сигуран сам, ако не најкавлитетнију као што ја верујем, онда једну од најквалитетнијих листа за одборнике у граду Лесковцу.

Ми подржавамо иницијативу и подржаваћемо је и са републичког нивоа, да град Лесковац добије и градске општине Грделицу и Вучје, да им се врати статус, да спроведемо једну својеврсну децентрализацију, деметрополизацију, да на тај начин инфраструктуру тих садашњих месних заједница доведемо на ниво барем 20. века, да могу да живе живот достојан човека. А да не  причамо о свим привредним субјектима,  који су девастирани пљачкашким приватизацијама у претходном периоду, али то није оправдање. Наша је обавеза, и нас и нашег будућег коалиционог партнера, уколико будемо заједно у власти, да радимо на томе да се све те ситуације и сви ти проблеми санирају на прави начин.

Да ли имате утисак у ових неколико недеља предизборне кампање да сте у некаквој врсти медијске блокаде?

Ја не могу да  говорим о медијској блокади, али оно што је мени индикативно и помало ми је било и смешно, синоћ смо имали један грандиозан скуп у Вучју, преко 500 житеља Вучја је дошло, атмосфера је била на нивоу бразилских фудбалских утакмица . И за нас је то највеће задовољство јер ти људи ће отићи у своја села, у своје месне заједнице, пренеће своје утиске и не треба им телевизија. Али,  оно што је индикативно, поред позива који су званично упућени од стране Градског одбора СПС-а на пет адреса, дакле ниједна телевизија се није појавила. Надам се и апелујем на медије у Лесковцу да је то била случајна грешка и надам се да се то више неће поновити. Уколико се то понови онда то постаје један тренд, а онда ће то бити политичка порука оних који тако нешто раде. Политичка порука грађанима да се 24. априла пре свега определе за оне који су се увек залагали за слободоумље, слободу и права свих да изнесу свој став.

Оно што се пре пар недеља дешавало су варнице и чарке између бившег председника Градског одбора СПС Живојина Стефановића и Вас. Живојин Стефановић је отишао у неку другу политичку причу, а дуго сте били заједно. Да ли је нормално у политици да се дешавају такве ствари, та међусобна прозивања и остало…?

Ја не бих рекао да сам на било који начин дискредитовао или прозивао дотичног сада господина. И не видим разлога да  једној таквој минорној политичкој снази уопште дајемо медијског простора барем када ја говорим о томе, као представник и потпредседник СПС-а. Свако има свој идеолошки пут, неки су се заклањали у неке идеологије па су их мењали, ако је Шешељ могао да буде најбољи комуниста па да постане четник, зашто овај други није могао да крене у контра смеру.

Како Ви видите будућност и шта је најважније за Србију?

Најважније за Србију је да и убудуће влада буде влада континуитета у односу на реформе. Али да буде и влада која ће поентирати и материјализовати сва она одрицања која  су проистекла из непопуларних мера које смо морали да донесемо као Влада. Оно што је за Србију важно то је да буде модерана и нормална држава у којој све институције функционишу на прави и законит начин у складу са Уставом, да Србија буде држава политичког баланса, јер никада није добро када апсолутну власт држи једна политичка опција, ма колико год то неком изгледало као велика победа ту баланса нема . И онда не постоји тас на ваги који може да буде корективни фактор, фактор креације политике која се спроводи у реализацији циљева. Међутим, видећемо шта ће се десити 24. априла. СПС је врло оптимистична, очекујемо одличан резултат и да у не тако малом броју градова и општина и победимо и да докажемо да смо ту, да смо увек били ту да смо, дакле били и јуче и данас и бићемо и сутра, да никада нећемо напустити нашу државотворну оријентацију и нећемо напустити борбу за ону вредност која је за нас највиша вредност, а то је обичан човек.

Извор: ЈУГпрес

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора