Интервју Бранка Ружића за „Данас“

„Ивица Дачић је у више наврата уваженим гласноговорницима нашег коалиционог партнера поручивао да стратешки договор искључиво прави са Вучићем и да они који њему упућују те поруке прво морају да одрасту, па да дају коментаре. Бесмислице су да постоје било какви напади на функционере СНС и то јавност Србије зна, што је најважније.

СПС превасходно размишља о изборима и јачању наше позиције на левици као најдемократичније, најнормалније и најнапредније странке на том политичком полу. СНС је на другом полу, немамо исте бираче, али смо у претходном периоду доказали да имамо заједничке стратешке циљеве. То је много важније од неких „стрелица“ у кампањи“, каже у разговору за Данас Бранко Ружић, потпредседник Социјалистичке партије Србије.

 • Како то да сте дошли у ситуацију да чак и у кампањи морате да се опредељујете да ли сте за сарадњу са СНС или демократском опозицијом?

– Ми смо опредељени за Србију која је политички стабилна, уравнотежена, социјално праведна, економски развијена и држава европских вредности. Имамо свој идентитет, дигнитет и кредибилитет. Не бих да судим, али искуство ми говори да је погрешно од социјалиста правити имагинарног противника.

 • Да ли вам је партнерство са СНС смањило рејтинг код грађана, будући да сте се доста инфериорно понашали у односу на њих?

– За грађане је изузетно важно да смо супериорност показали у председавању ОЕБС-у, спречавању срамне резолуције у Савету безбедности, одбрани наше културне баштине и идентитета у УНЕСЦО, обезбеђивању енергетске стабилности и реформи у пољопривреди по мери сељака. Оцену о инфериорности и супериорности добићемо сви 24. априла.

 • Плашите ли се, ипак, да нећете више бити део Владе након избора?

– Наша политичка оријентација је идентична у било каквој позицији да се нађемо. Страх је реч коју лично у политици не признајем, а уверен сам да ћемо и даље свакако играти важну улогу. Грађани одлучују колико важну.

 • Ако су вам грађани на првом месту, како сте могли да пристанете на смањење плата и пензија, стечај државних предузећа, да би се сада у кампањи поново вратили левичарским идејама?

– Ми са тим идејама живимо, а неки други им се окрећу у кампањама. Што се тиче непопуларних мера, између забијања главе у песак и преузимања одговорности изабрали смо ово друго, али очекујемо да се одрицање свих грађана материјализује на најбољи начин у најскорије време.

 • Поново заговарате бесплатно школство и здравство, а својевремено сте имали министре у оба ресора који то нису реализовали.

– То је наш идеал коме можемо бити ближи искључиво уз раширену подршку бирача. У вишепартијском систему доминантна је она политика извршне власти коју трасира појединачно најјача снага и то у складу са својим програмским начелима. Ту доминантну улогу, признаћете, СПС није имао од 90-их. Један сликовит пример приближавању „идеалу“ су и бесплатни уџбеници за ђаке који нису постојали до 2008. када је СПС преузео одговорност за тај ресор.

 • Како се у ваше левичарске идеје уклапају поруке државе страним инвеститорима да имамо јефтину радну снагу?

– Живимо у капитализму, и боримо се да му дамо хуманије лице, али привлачење страних инвестиција јесте константна борба сваке владе, као што је и подизање запослености, социјално-економске стабилности и привредног раста.

 • Аналитичари ипак тврде да су ваши најјачи адути у кампањи Слободан Милошевић и Јосип Броз Тито, јер не можете да наступате као опозициона странка, а с друге стране ни као нека велика власт.

– Коалиција СПС – ЈС наступа са јасном државотворном нотом, идеолошким и програмским порукама, и тежњом да се као гарант политички стабилне и уравнотежене Србије јасно позиционирамо на овим изборима. Делови успешног мозаика који се зове СПС јесу и Милошевић и Јосип Броз и тога се могу стидети само они који желе у будућност заборављајући на своју прошлост. Ми нисмо такви.

 • Не тако давно одрицали сте се Милошевића, стављајући га у историју, а сада га извлачите као адут?

– СПС има историју која траје 26 година, за разлику од многих других партија. Увек смо се хватали у коштац са изазовима и преузимали одговорност за важна државна питања. Историчари су ти који ће дати коначну оцену о Слободану Милошевићу, али СПС свакако није лото бубањ да би појединце извлачио као добитне бројеве по потреби. Ми поштујемо све што је урађено у претходних 26 година, али такође показујемо виталност и спремност да политику водимо и уподобљавамо са актуелним друштвеним процесима.

 • Шта на вашој изборној листи симболизује име Јошке Броза?

– Јосип Јошка Броз симболизује једно време којег се сви у региону сећају са сетом, време уређене државе, јасног функционисања институција, друштва социјалне правде, антифашистичке идеологије која је европска вредност, време у коме је изграђен Нови Београд, Барска пруга, започет Прокоп и индустрију која је била на високом нивоу.

 • Не мислите ли и да је ваш кандидат за покрајинског премијера Душан Бајатовић погрешан избор?

– Политички дилетантни, острашћени опоненти и незналице су годинама држали и држе ЈП Србијагас под баражном ватром. Међутим, нико се није досетио да укаже на дугове који српска привреда има према том предузећу, на чињеницу да се преко њега обезбеђивала социјална стабилност у држави, на обезбеђивање енергетске стабилности, на пројекат Банатски Двор, реструктурирање предузећа и много тога још. Бајатовић је најбољи избор за премијера Војводине, јер да је лош, до сада би га и сам Вучић сменио са позиције директора ЈП.

 • Спекулисало се да га на позицији директора Србијагаса држе Руси, као и да је СПС ту где јесте јер сте потребни Русији у нашој земљи.

– СПС је потребан грађанима Србије и Србији, и то је емпиријски доказиво у претходних 26 година. Све остале инсинуације могу да послуже за сензационализме у таблоидима, а ваш лист то није.

 • Европска комисија од Србије ипак очекује усклађивање са спољном политиком ЕУ и кад је у питању однос према Русији.

– Сасвим логичан став, имајући у виду да смо земља кандидат и да имамо партнерски однос са ЕУ. С друге стране, то усклађивање је процес који изискује време, и у коме нити један озбиљан државник у Србији не сме ни да помисли да наруши интересе наше државе.

 • Како то да опозиција много више напада СПС и Дачића неголи већинску странку у власти?

– То је већ питање за политичке аналитичаре, али и за психоаналитичаре који би могли кредибилно да поставе ту врсту политичке дијагнозе. Лаички, рекао бих да смо „каменчић у ципели“ многима јер вредимо.

 • Може ли Левица Србије да вам узме добар део гласача, баш на левичарским идејама?

– Тај политички пројекат није у функцији промоције левичарских идеја, већ дискредитације политичких опција из којих је и сам потекао. Далеко од тога да постоји било каква бојазан.

 • Како ћете финансирати кампању кад су вам и телефони недавно били искључени јер нисте плаћали рачуне?

– Кампању ћемо финансирати на законит начин, и као и увек, са врло скромним буџетима. Наша кампања су дела, а не скупе речи преточене у дугометражне спотове на националним фреквенцијама.

 • Како то да локалне телевизије у Лесковцу нису биле заинтересоване за вашу трибину у том граду?

– Када у МЗ Вучје у Дом културе дође преко 600 људи који желе да чују шта социјалисти мисле о враћању статуса општине Вучју, Грделици и Брестовцу, када укажемо на потребу децентрализације и деметрополизације како би се те локалне заједнице инфраструктурно ојачале, када са осмехом на лицу напусте скуп јер осећају да неко размишља о њиховој перспективи, онда то и није толико важно да ли су медији дошли или не. Подвео сам то под случајност, али не би ваљало да та случајност постане тренд, пре свега по оне који утичу на тако нешто.

Извор: Данас

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора