Интервју Александра Антића за “Ало”

Заменик председника СПС-а Александар Антић у разговору за „Ало!“ тврди да ће „Арена“ данас бити пуна на предизборном скупу који одржава његова коалиција. Антић наводи и да су Дачић и Вучић одговорни и рационални политичари који граде свој однос тако да донесу најбољу одлуку за грађане, а да су им лични утисци, осећања и темперамент у другом плану.
– Уверен сам да смо пронашли заједничку тачку са бирачима јер разговарамо о темама које су животно важне и настојимо да одговоримо на њихове дилеме и и очекивања.
– Какви су односи у СПС-у?
– У пуној смо снази, сложно радимо у кампањи да остваримо заједнички циљ, а то је што бољи изборни резултат и преузимање одговорности да наставимо започето.
Руше ли вас Бранко Ружић и Славица Ђукић Дејановић?
– Признајте да та спекулација траје већ толико дуго да је само по томе већ бесмислена. Погледајте свакодневне снимке са наших скупова на којима учествује цело руководство СПС-а и добићете још један, ко зна који по реду, супротан закључак.
– Шта вам кажу грађани? Има ли повика на митинзима СПС-а да су грађани гладни?
– Са нама је лако и људи то добро знају – прилазе отворено, питају без икаквог оклевања све што их тишти, јер добро знају да смо и ми отворени људи и да ћемо им дати искрен одговор. Некада их тај одговор неће у потпуности задовољити, али свакако знају да смо искрени. Има и повика на митинзима, наравно, али и то схватамо као део нашег политичког живота и демократије.
– Знате ли како живе људи у Србији?
– Људи живе тешко, памте боље дане, ту нема никакве дилеме. СПС и ми који га представљамо нисмо изоловани од људи, па стотине хиљада наших бирача су исти ти који кажу да се не живи добро. Али они због тога не клону духом и не падају у депресију, већ излазе на изборе и дају нам подршку, јер нам верују и верују у боље дане.
– Идете ли ви у продавницу, на пијацу? Знате ли колико коштају јаја, млеко, хлеб?
– Да, одлазим често у куповину намирница и водим рачуна да купим што повољније и што квалитетније у исто време, баш као и огромна већина у Србији.
– Каква су ваша очекивања када је у питању резултат коалиције СПС-ЈС? Истраживања вам дају око 10 одсто, очекујете ли више или мање?
– Пошто смо већ у завршници кампање, а већ смо обишли велики број места, могу да кажем да очекујем веома добар резултат коалиције СПС-ЈС. Надамо се, заправо убеђен сам, да ћемо побољшати наш резултат са претходних избора 2014. године.
– Данас се одржава велики митинг коалиције СПС-ЈС у Београду, да ли ћете напунити „Арену“ или ћете можда довести и људе и из других градова?
– „Арена“ ће бити пуна и слика са нашег великог митинга биће сјајна. Велику већину у „Арени“ чиниће наши пријатељи из Београда и околине, али свакако ће их бити и из других градова, јер нашим бирачима није тешко да крену на пут ако треба да подрже своју партију.
– Жалите ли што нисте постали градоначелник Београда?
– Не, заиста. Политику схватам као преузимање одговорности, а не као полигон за исказивање емоција – радости, жалости или љутње. Али нисам одустао од борбе за градоначелника Београда. И жао ми је што се не бира директно.
– Какве су вам политичке амбиције?
– Имам их, свакако, било би непоштено да попут неких колега кажем да их немам. Моје амбиције нису везане за неко конкретно место или функцију у политичкој хијерархији, већ за одређене послове за које сам уверен да могу да их обављам квалитетно. Пошто је успешна политика тимски посао, за сада бих се уздржао од помињања који би то послови били јер се такве одлуке доносе у оквиру тима.
– Претходних дана су се у медијима појавиле разне спекулације када је у питању однос СПС-СНС, да ли је на помолу нови сукоб између напредњака и социјалиста?
– Већ сте сами одговорили – то су спекулације, сукоба нема.
– Ко ће кога да моли, Вучић Дачића или Дачић Вучића?
– И то је једна од спекулација. Као неко ко већ дуже сарађује са обојицом, могу да кажем да у њиховом односу не постоји ситуација у којој би неко некога молио за било шта. Дачић и Вучић су одговорни и рационални политичари, граде свој однос тако да донесу најбољу одлуку за грађане, а лични утисци, осећања и темперамент су у другом плану.
 Из редова напредњака често стижу оптужбе да СПС једва чека да се удружи са опозицијом да би срушио премијера Вучића. Рушите ли Александра Вучића?
– Ми правимо најбољи могући резултат за СПС и желимо да после избора наставимо са СНС-ом посао великих реформи, у чему сарађујемо на обострано задовољство.
– Да ли очекујете да ће СПС бити део владе која ће бити формирана након избора?
– Да. То би било добро за стабилност Србије и за наставак започетих реформских послова.
– Шта ће се десити ако завршите у опозицији?
– Не би нам било први пут, али то се сада неће десити.
– Имам утисак да сте ви једини из редова СПС-а који се претходних година није сукобљавао са коалиционим партнерима из редова СНС-а. Да ли сте увек били задовољни сарадњом или сте се можда плашили да изнесете критике на њихов рачун?
– Разуме се да сам имао понекад замерки на њихов рад, али то сам разрешио у директном разговору. Као са партнерима и пријатељима. Као што и ви добро знате, ја нисам склон да несугласице са партнерима у влади решавам у медијима.
– Поједини аналитичари наводе да ће лидер радикала највише гласова отети управо СПС-у. Плашите ли се Шешеља?
– Политика наше партије нема никаквих додирних тачака са оним што заговарају Шешељ и радикали, а што не бих назвао политиком, већ политичком авантуром. Верујем у зрелост наших бирача, тако да сумњам у процене да би СРС могао да наштети резултату наше партије.
Колико је реално да десница буде део будуће владе?
– Партије деснице имају потпуно супротне циљеве од досадашње владе, а уверен сам да ће и будућа влада остати при истом програму, на истим стратешким циљевима и у истом саставу као до сада. Дакле, није реално очекивати десницу у будућој влади.
Извор: Ало

Оставите одговор Одустани од одговора