Гостовање Славице Ђукић-Дејановић у емисији Пресинг на ТВ Н1

  Потпредседница СПС-а Славица Ђукић-Дејановић сматра да ће социјалисти бити у Влади и после 24. априла, јер су, како је истакла, кадрови социјалиста добри, одговорни и фактор стабилности.

  „И у овој Влади смо били неопходни, премијер је рекао да нас је узео јер је Влада квалитетнија и боља“, каже она. На питање да ли очекује промене после избора, Ђукић-Дејановић каже да су избори увек неизвесност, али да започете трендове треба наставити.

  „Ми нисмо ни били за изборе, јер смо хтели да влада заврши мандат и реализује постављене циљеве, али разумемо жељу премијера да иде на изборе. Народ тешко живи, међутим, велики број људи схвата неопходност стезања каиша, али реагује доста неповољно на то, јер су на граници егзистенције, видећемо већ 25. априла“, сматра она.

  Када су у питању „прозивке“ појединих високих функционера СПС и СНС, она каже да у редовима социјалиста нема појединаца који критикују рад Владе.

  Што се тиче политике СПС у новој влади, она каже да ће се од менаџера у локалним срединама очекивати да ураде оно што је урађено у Јагодини. „Палма је довео 12 озбиљних привредних субјеката и огроман број људи живи добро. Наша политика је да се настави започет процес, а предност Србије је што имамо људе који имају културу рада и хоће да раде“.

  „Премијер је имао могућност да замени министре из СПС, он је оцењивао да влада добро ради и ни једна одлука није донета а да нису учествовали министри из СПС. Према томе, ја мислим да је влада добро радила и мислим да се ради о јаким личностима које имају осећање веће моћи и потребу за том већом моћи. Разумем људе који имају потребу да кажу свој став. Појединачни кандидати то могу, али кад сте у партији баш и не, може, али све док то не угрожава функционисање владе“, сматра потпредседница социјалиста. То што је ПУПС напустио партнере у СПС, Ђукић-Дејановић не сматра губитком.

  „ПУПС је себе прецењивао, да је њихова процена била тачна, ми бисмо на прошлим изборима имали милион и 400 хиљада или милион и по гласова. Ми смо им рекли да неће моћи да им припадне квота коју су имали, да ће морати да се мења. Не жалимо много, свака партија има и старију популацију која доноси гласове.

  У томе што њихов коалициони партнер Драган Марковић Палма није знао име другог партнера – председника странке Зелених – Ђукић Дејановић не види проблем.

  „Са Карићем је Дачић разговарао и донели смо одлуку да постану наши коалициони партнери, ЈС није учествоцвала у том договору, упознаће се са њима. Иако Палма није знао име, он води рачуна о животној средини Јагодине“.

  На питање да ли је опозиција сиромашнија него неких ранијих година, пошто нема изборних спотова на телевизији, она каже да не зна зашто опозиционих странака нема на телевизији и да СПС располаже само средствима која партији припадају по снази у парламенту.

  „То је доста скромно, инсистирамо на дијалогу са грађанима на трговима, пијацама, по кућама. На телевизији нас има онолико колико нас позивате. Када је новац у питању располажемо са онолико финансија колико нам припада и то је то. Мислим да су други научили на раскошније услове за рад“, каже она и додаје да је логично што у медијима има више чланова владе јер све информативе емисије прате активности министара.

  С обзиром да су социјалисти били у Влади и са демократама и са напредњацима, Славица Ђукић Дејановић сматра да су обе владе направиле корак напред у отварању ка свету и да су обе Владе направиле прогрес.

  „ДС је 2008. била доста снажна, наше заједничке вредности су дале модел помирењу људи, направљен је костур доброг пута ка ЕУ. После су Дачић и Вучић направили концепт брзе макроекономске стабилизације, спољна политика је била балансирана, нефорсирање ни Истока ни Запада, ни Брисела ни Москве. И спољна и унутрашња политика су показивале добре кораке“.

  Као некадашња министарка здравља, Славица Ђукић Дејановић сматра да се квалитет живота болесника и људи којима је потребна помоћ подиже, али да је још јако тешко у здравству. Она сматра да систем треба да буде трансформисан и да се то огледа пре свега у реформи осигурања.

  „Мора да буде веће издвајање за превенцију, рано откривање болести, за домове здравља, то је нека тенденција са којом се започело. Треба изједначити државне и приватне ординације, то треба да буде исто ако смо осигураници и да се направи уговор и са једнима и са другима“, каже она.

  Као један од највећих проблема у здравству она наводи лошу поделу рада и да боље мора да се ради на самом првом кораку – у дому здравља код лекара опште праксе.

  „Ту треба и мало воље не само пара. Други проблем је велика смртност, грађани се касно јаве, имају свест да се код лекара иде само кад си озбиљно болестан, а постоје скрининзи“.

  Говорећи о клиникама за психијатријске болести она је рекла „да су то места која су некада била јако тужна због неуређеног простора, великог броја пацијената, а мало људства“, али да је сада значајно другачије. Она истиче да кадрови коректно раде свој посао, да су пацијенти и породице све мање стигматизоване и да људи схватају да је болест душе једна специфична и ништа друго.

  „Све је већи број депресивних пацијената. Нема емпатије у комуникацији, сви журимо, изоловани смо, једни другима тражимо грешке и то је разлог за депресију. Човек који има проблем душе, мора имати едуковану породицу, комшилук, често ти људи немају средстава за живот, сви морају да учествују у збрињуавању тих особа.

  Кометарићући случај неовлашћено издате медицинске документација бившег директора „Курира“ Александра Корница и поднете прекршајне пријаве, она каже да је уверена да су запослени поступали по закону и да ће то бити и доказано.

  „Чување осетљивих података је регулисано законом, да не говорим о етичкој компоненти, ако је неко крив нека одговара. Није се смело у медијима говорити ни о једном човеку и о његовом здравственом стању“.

  Кометаришући афере са којима се повезују социјалисти (Галеника и Дунав осигурање) она сматра да свако има свој степен одговорности и да у СПС неће штитити никог.

  „Ако се за неког покаже пред судом да је направио кривично дело, треба да одговара у складу са законом и СПС ће се онда одредити. Не би требало да се крши презумпција невиности“, каже она и додаје да партија не сноси одговорност зато што је појединац нешто урадио или није урадио.

  „Треба поступци који су пред судом да се убрзају. Нама у СПС највише одговара да видимо да ли је неко од наших другова нешто злоупотребио, није имао сагласност партије за то, ако је радио нешто што се коси са законима и прибавио корист наш је интерес да одговара“, поручила је она.

  На питање да ли се СПС одрекао партијског запошљавања одговара:

  „Ја нисам ниједног човека запослила. Не знам ко је запослен у Дунаву, мислим да су запошљавали стручњаке, не може се то везивати само за СПС. То су питања која су могла да буду актуелна пред претходне изборе. Променили смо се, учествовали смо у томе, али смо оценили да је то лоше и не радимо више. Било нас је не мали број из руководства који је био против партијског запошљавања, потребни су нам стручни и млади кадрови и ми тако размишљамо“, навела је она.

  Потпредседница СПС каже да је СПС преживео захваљујући грађанима и да су људи који воде СПС добри.

  „Наш адут је да што више људи ради и живи од свог рада, а не да плашимо обичног човека. Ми смо у дијалогу са грађанима, договарамо се са њима, немојте да нас се плашите. Људи се у принципу плаше од власти, то се интензивира пред изборе. Дилеме да ли је ово најбоље или најгоре, показаће на изборима кога се плаше. Онај кога не буду хтели врло је вероватно да се њега плаше“.

  Она није желела да прогнозира изборни резултат, али очекује динамичнији политички живот и више посланичких група.

  Извор: Н1

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора