Гостовање Славице Ђукић-Дејановић у емисији „Нови дан“ на ТВ Н1

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић каже да СПС у овој фази не диктира ништа, а да би, уколико би их мандатар питао, у новој Влади, према њеном мишљењу, могли да наставе с ресорима који су функционисали добро, а то су Mинистарство спољних послова и Mинистарство енергетике.

Данас ће Председништво СНС саслушати премијера и дати своје оцене, и разговараће се о ресорним министарствима, навела је у Новом дану Славица Ђукић-Дејановић и додала: „Очигледно је да ће структура ове Владе бити нешто измењена“.

Ми смо на нашим органима странке разговарали, мислилмо да ће се гро политике коју смо спроводили у претходној Влади наставити, и мислимо да би наше учешће било корисно за Србију, додала је потпредседница СПС.

Упитана за које ресоре је заинтересован СПС, рекла је да у тој странци немају такав приступ. „Не диктирамо у овој фази ништа“, додала је. Она је навела да је мишљења да би, уколико би их мандатар питао за тако нешто, било добро да се настави са ресорима који су у претходној Влади функционисали добро, а то су, према њеној оцени, Министарство спољних послова и Министарство енергетике.

„Ивица Дачић и његов балансиран допринос спољној политици која је учврстила нашу позицију у региону и свету је нешто што би било добро да се настави у новој Влади, а и Министарство енрегетике је функционисало коректно. Ако би нас неко питао, не бисмо ништа мењали у тим ресорима“, навела је проф. др Славица Ђукић-Дејановић.

На констатацију да се у јавности спекулише о томе да би она могла да добије функцију министра здравља, коју је, подсећамо, и раније обављала, Ђукић-Дејановић каже да о томе не зна ништа и да нико није разговарао с њом о тој теми. Мислим да је мандатар рекао да, уколико тај ресор остане СНС-у, да је Лончар коректно радио тај посао, додала је.

Раније је од појединих функционера обе странке умело да дође до заоштравања реторике. Министарка Зорана Михајловић раније је изјављивала да социјалисти „нису људи, него бедници“, али је недавно рекла да је „СПС најмање лоше решење“ за Владу.

„Ми смо два различита политичка субјекта и наше разлике нису спорне, а да ли се појединим члановима допада и да ли им је та коалиција била добра, то су грађани оценили на изборима“, рекла је на то Ђукић-Дејановић.

„Ми нашу реторику од 2000. врло мењамо“, истакла је Ђукић-Дејановић. Нисмо гласали за Закон о информисању јер сматрамо да није у реду, наша реторика је реторика оних који су видели да су грешили, додала је. Међутим, како је навела, на Влади никада није било супротстављених ставова око битних питања каква су макроекономија, европски пут Србије, балансирана спољна политика.

„Персонални сукоби постоје, и брат и сестра се свађају, али живе у једној породици“, навела је. „Ми се наравно разликујемо, али кад је тешко време важно је да имамо исте циљеве“, додаје.

Упитана ко је ко у том односу, одговара: „СНС је старији брат, грађани су тако одлучили, СПС је млађа сестра“.

На питање шта је био ДС од 2008. године социјлистима, Ђукић-Дејановић наводи да СПС од 2000. није старији брат вољом грађана.

„Ко ће бити старији брат у одговорности и у одлукама одлучују грађани на изборима“, рекла је она.

Упитана да ли се притисак из Моске огледа у захтеву да СПС буде у Влади, потпредседница социјалиста каже: „Мислим да СПС није фокус Москве… У овако сложеним светским околностима, СПС је кап у мору“.

„Увек је било битних људи у земљи и ван земље који имају своје визије, који су имали своје жеље, али грађани су ти који одлучују ко одлучује, одлучује мандатар“, наводи она.

Упитана да ли за животни стандард грађана СПС осећа неку одговорност, јер је у власти од 2008. године, Ђукић-Дејановић наводи да осећа, јер су министри гласали за све одлуке Владе за које су спроведене.

„Ова Влада је, по оцени грађана, урадила тежак и добар посао и створила предуслове да се боље живи. Све земље у транзицији су прошле страшну кризу, која значи да сви мало лошије живимо, да бисмо избегли дно и оно што је испод дна, па да крећемо напред… На крају и библијски: кад дођу нови богови, стари се униште, па тек онда нови крећу…“, истакла је.

Говорећи о дуговима странке, рекла је да су они од раније, и да нису настали у последњих 10 година. Мора се наћи начин да се некако или новим кредитима стабилизује та финансијска ситуација, додала је. На констатацију да странка има велики број некретнина, каже: „Ви знате да смо правни наследик Савеза комуниста и закон је регулисао да као правни наследници имамо права на неке некретнине… И оне нас доста коштају и ми размишљамо да отуђимо део њих, да бисмо вратили део дугова, али о томе ће одлучивати и органи и одређене комисије у партији“.

Славица Ђукић-Дејановић говорила је и фотографији Ивице Дачића и Драгана Марковића Палме на скутеру. Навела је да је вероватно у питању нека носталгија, а на констатацију да ли дају лош пример јер су на мотоциклу без кациге, рекла је: „Ја мислим да је ово више била поза и носталгија, него права вожња… Нису они много километара прешли на овај начин“. „Све што је људско није ми страно… Не видим у томе ништа непристојно“, додала је она.

Извор: Н1

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора