Душан Бајатовић у емисији „Прави угао“ РТВ

„Преговори о Влади одвијали су се у доброј атмосфери, премијер је представио програм. Став СПС-а је познат- спремни смо за учешће у власти, али ‘нож и погача’ су у рукама мандатара Александра Вучића“, рекао је Бајатовић.

Он је додао да СНС може сам да формира Владу, али сматра да је потребно обезбедити што више савезника у новом мандату за решавање тешких питања, међу којима је навео Бриселски споразум, очување Дејтонског споразума, дестабилизацију региона. Оценио је да је око кључних питања потребан национални консензус.

Он је казао да се у јавности стално поставља питање да ли је СПС био довољно добар партнер СНС-у, те подсетио да су социјалисти гласали за све законе које је Влада предлагала, „па и оне који нису били у складу са социјалистичким опредељењем“.

Навео је да и сам учествује у преговорима са ММФ-ом јер је то официјелна политика Владе коју је СПС прихватио, јер „кад већ сами не можемо да штедимо, онда добијемо разредног старешину“.

„СПС подржава програм Владе. Иако не знам да је у некој земљи све што је ММФ радио донело економски бољитак. Али, ми до сад сами нисмо успели да постанемо друштво које производи више него што троши. Нама је држава и даље највећи послодавац“, казао је он.

На опаску да је и сам у колумни коју је писао критиковао либералну економску политику Владе, Бајатовић је казао да је те критике заправо изрекао на рачун странака које су поникле из ДОС-а, а које су управљале Србијом после 2000. године.

„Сад је на власти СНС управо због тога што ДС није имала капацитета да спроведе реформе које је заговарала“, оценио је.

А на питање, да ли је тачно да је до економског суноврата дошло после 2000. године или деведесетих година, како тврде економисти, одговорио је да смо 90-их имали бомбардовање у којем је земља разорена.

„Језда и Дафина су мале маце у односу на оно што се после тога дешавало. Тајкуни тад нису били тако велики, набубрили су у време демократије“, додао је.

Упитан зашто су онда социјалисти подржавали и мирили се са странкама ДОС-а, Бајатовић је рекао да је то чињено због тога што је Србији потребно национално помирење „што се види и у овом парламенту, где су новинари највише сликали Шешеља“.

„Па, зар треба да расправљамо о четницима и партизанима?“, запитао је.

На питање да ли је у контексту преговора о новој Влади једино његова функција директора Србијагаса сигурна, а због руског утицаја на енергетику у Србији, о чему се спекулише у медијима Бајатовић је рекао да „у Србији ништа није сигурно“.

Он је казао да му годе такви медијски написи, али да они нису реални, већ да ће се директор Србијагаса бирати на конкурсу, на којем ће и он учествовати.

„Мени годи такво писање, али нема те империје која ће своје интересе штитити преко једног човека. Мека моћ Русије постоји и она мучи целу Европу, а огледа се кроз присуство у медијима и финансијама“, река је он, додајући да „нико из Москве неће назвати Вучића да му каже да Бајатовић треба да остане на челу Србијагаса“

Упитан како се та „мека моћ“ огледа на енергетском тржишту, па и Србије, одговорио је да је трговина гасом врло компликована, али да Србија од Русије купује јефтиније гас од осталих.

Истакао је и да Влада Србије може да га склони за 30 секунди са места директора.

На питања о пословању и губицима Србијагаса, одговорио је да је преко те компаније вођена социјална политика и то са берзанском робом.

„Како да онда будемо позитивни? Ми смо 500 милиона евра изгубили само на цени и курсним разликама“, истакао је Бајатовић и додао да је дуг према НИС-у преузела држава у износу од 180 милиона, док ће 60 милиона евра покрити Србијагас- то су дугови из ранијег периода.

„Уосталом, држава је тражила да се не искључе Железара, Петрохемија, школе,… пола привреде. Та политика јесте прескупа, а њу су водиле претходне владе. Ја сам годинама упозоравао да је то скривени фискални дефицит Србије. Прошле године Влада је решила да више нема поклањања гаса, и ми смо одмах после те одлуке имали добит“, навео је Бајатовић и оценио да листа лоших директора коју је објавио АПР, а на којој се и сам налази, представља „потпуну будалаштину без икаквог основа“.

На питања о томе да ли посредништво и провизије Југорос гаса ипак поскупљује цену тог енергента за Србију, он је казао да без њих гас не би био јефтинији, али и да је та компанија део провизије требало да уложи у гасну мрежу у Србији, али да им за то нису издате дозволе „јер се неком не свиђа толики утцај Русије, ни Немцима ни Британцима…“.

„Не желим никог да оптужујем, сви се боре за своје интересе, а Србија је мала земља и сви нас притискају. Руси нам ипак никад нису наплатили пенале зато што ми трошимо гас кад хоћемо и колико хоћемо по ценама из уговора по којем бисмо сваки дан морали да купујемо исту количину“, навео је он.

Бајатовић је река да је тачно да и Руси уживају одређене повластице у Србији, пре свега кад је реч о висини рудне ренте за бушотине у Војводини. Додао је да је до сад било настојања да се то промени.

А поводом оптимизма који гаји у погледу градње Јужног тока, рекао је да је уверен да о енергетици Србије неће одлучивати ни Брисел ни Берлин, него Москва и Вашингтон.

Упитан како је оценио Путинову поруку премијеру Вучићу да у влади Србије треба да буду они који негују добре односе са Русима, и да ли се то односи на СПС – рекао је да он има добре односе са делом економске елите у Русији, али да то нема никакав значај на формирање Владе у Србији.

Извор: РТВ

Фото: Бета (Милош Мишков)