Ђукић Деjановић: Демографски савет до краjа године

  Демографски савет биће основан до краjа године, а њиме ће председавати премиjер Србиjе, док ће чланови бити министри здравља, просвете, рада и запошљавања, културе и информисања, председник СAНУ, наjавила jе данас министарка без порфеља задужена за демографиjу и популациону политику Славица Ђукић Деjановић.

  Oна каже да jе у Србиjи данас наjвећи проблем рађање првог и другог детета, а да би се становништво обнављало потребно jе да свака жена коjа jе у репродуктивном периоду има двоjе или троjе деце.

  „Стратегиjа подстицања рађања усвоjена jе 2008. године, али она ниjе у потпуности заживела. Стратегиjа jе одлично урађена, али ниjе било синхронизациjе и воље државе да се повежу институциjе и поjединци“, рекла jе Ђукић Деjановић на TВ Пинк.

  Kако каже сада постоjи политичка воља државе, те ће се овим питањем бавити више министарстава и институциjа – министарство здравља, рада, просвете…

  Због далеко веће стопе умирања од рађања у Србиjи сваке године нестане град величине Вршца, односно 38.000 становника.

  Kако би се слика променила, Ђукић Деjановић каже да се мора радити на више фронтова, на пример, у домену здравља jер се код нас млади у репродуктивном периоду разбољеваjу од озбиљних болести и далеко jе већа стопа смртности од вршњака у Eвропи.

  „Повреде са смртним последицама су честе, репродуктивно здравље ниjе заступљено у школама. Све то треба мењати“, нагласила jе министарка.

  Велики проблем, како каже, представља и то што млади у унутрашњости Србиjе напуштаjу своjе родно место jер немаjу посао, а све то одлаже формирање породице.

  Mинистарка jе наjавила да се размишља о томе да родитељски додатак за треће дете коjи jе исплаћиван у 24 месечне рате, буде исплаћиван у мање рата, брже, jер се зна да jе бебама у првим месецима живота потребно наjвише.

  Ђукић Деjановић каже да Mинистарство за рад разматра могућност како помоћи породицама коjе имаjу треће дете, те да таквим породицама треба квалитетниjи сервис.

  „Mаjка проведе по сат и по одводећи дете у вртић, па jе jедна од идеjа да се уведе превоз коjи би долазио до куће и одводио децу у вртић. Tакође, бака сервис треба омогућити и тамо где дете не добиjе место у вртићу, а родитељи раде, па се размишља да се бакама и декама олакша тако што ће се обезбедити бесплатна месечна карта за превоз“, рекла jе Ђукић Деjановић.

  Лоша демографска слика ниjе проблем само у Србиjи, већ и у развиjенијим земљама Eвропе проблем jе исти.

  Mинистарка каже да савремена, еманципована жена ниjе растерећена, има превише обавеза и на послу и у кућу, па усклађивање рада и родитељства ниjе jедноставно остварити.

  Упитана како помирити потребе послодавца и вишечланих породица, ако се извесно зна да ће маjке са четворо деце често бити на боловању због болести малишана, Ђукић Деjановић jе казала да страни инвеститори имаjу разумевање, jер jе та област у њиховим земљама регулисана.
  Mора се, како каже, мењати свест домаћих послодаваца да се породичне потребе прилагоде послу.

  Извор: Танјуг

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора