Đilas ubedljivo pobedio, vlast prave DS i SPS

BeograĐani ponovo ukazali poverenje gradonaČelniku

Đilas ubedljivo pobedio, vlast prave DS i SPS

Idemo dalje – Rezultati pokazuju da će vlast ostati ista, a ja sam u stalnom kontaktu sa Antićem, jer nas ovakvo poverenje građana obavezuje da nastavimo da radimo još bolje i u interesu svih Beograđana

Ostaju koalicioni partneri … Antić i Đilas

Sudeći po rezultatima izborne trke, Beograđani su zadovoljni vlašću u prestonici tako da su poverenje dali ponovo Demokratskoj stranci i koaliciji okupljenoj oko SPS-a.

Prema preliminarnim podacima, koje je objavila Gradska izborna komisija, lista „Izbor za bolji Beograd Dragan Đilas” odnela je ubedljivu pobedu sa 35,18 odsto glasova. Analitičari su saglasni da ovakvi rezultati pokazuju da je Đilas još prevelik zalogaj za Vučića, ali i druge kandidate.

Preokret i URS bez cenzusa

Prema tim rezultatima, izborna lista koju predvodi aktuelni gradonačelnik trebalo bi da osvoji 50 mandata u Skupštini Beograda od ukupno 110 odborničkih mesta, dok bi lista naprednjaka sa osvojenih 25,72 odsto birača trebalo da bude zastupljena u skupštini sa 37 odbornika.

Cenzus od pet odsto prešle su još samo dve liste – SPS-PUPS-JS, koja prema prebrojanim glasovima ima podršku 9,14 odsto birača, što je 13 odborničkih mesta, i DSS – koji bi sa osvojenih 7,46 odsto glasova trebalo da ima 10 mandata.

Blizu cenzusa je i lista Preokret – Čedomir Jovanović sa 4,64 odsto osvojenih glasova, a ispod crte ostali su SRS sa 3,95 odsto, Dveri sa 3,28 i URS, koji je dobio 2,79 odsto glasova.

Kandidat DS-a za gradonačelnika Dragan Đilas izjavio je juče da je priča u Beogradu nešto drugačija od visoke politike i samim tim može lakše da se dođe do zajedničkih stavova.

– Naravno, izborni rezultati pokazuju da će vlast ostati ista, a ja sam u stalnom kontaktu sa Aleksandrom Antićem, koji je nosilac liste koalicije okupljene oko SPS-a. Ovakvo poverenje građana Beograda obavezuje nas da nastavimo da radimo još bolje i u interesu svi Beograđana – istakao je Đilas.

Analitičari: Nije iznenađenje

I Aleksandar Antić, prvi na listi koalicije SPS-PUPS-JS za Beograd, slaže se sa Đilasom da je poslednji gradski saziv odlično radio svoj posao.

– Naša stranka osvojila je 100.000 glasova u prestonici, što je nagrada za dobro urađen posao gradske vlasti. Hvala Beograđanima što su prepoznali velike korake napravljene u prethodnom mandatu. Ovaj izborni rezultat je dokaz da smo na dobrom putu – rekao je Antić.

Za analitičare Đilasova pobeda nije iznenađenje, budući da iza njega stoje rezultati iz prethodne četiri godine, ali i pristojna izborna kampanja.

Član Pressovog izbornog tima Milan Nikolić tvrdi da je gradonačelnik Beograda imao čime da se pohvali u kampanji.

– Vučić je mogao da daje samo obećanja, koja mogu biti realna i koja može ispuniti, ali i koja mogu biti potpuno prazna. Znači, to je bila pozicija u kojoj Vučić jednostavno nije mogao da dobije ovu utakmicu – istakao je Nikolić, čiji stav deli i analitičar Dejan Vuk Stanković.

Slađana Vukašinović, Ana Stanković, Beograd