Део интервјуа Ивице Дачића за „Политику“

  У просторије СПС-а на Студентском тргу дошао је Мајкл Давенпорт. Због шефа Делегације ЕУ у Београду, председник социјалиста касни на интервју двадесетак минута. Не жели да, уз загонетан смешак, предвиђа изборне резултате.

  – Господин Давенпорт се уочи избора виђа са представницима свих политичких странака, па је дошао и у СПС – каже шеф дипломатије.

  Има ли истине у причи да Брисел тражи да се солидаришемо са ЕУ и да заједно тражимо од Москве да помилује Надежду Савченко?

  За једну страну је то хуманитарно, за другу правно, а за обе – политичко питање. Ми нисмо, ни на који начин, укључени у ту причу. Пријатељи смо и са Русијом и са Украјином, идемо ка ЕУ, и нико нас ни за шта није притискао.

  Наводно расту притисци на Београд, по истеку председавања ОЕБС-у, да усклађујемо спољну политику с политиком ЕУ.

  Таквих теорија има од почетка несугласица ЕУ и Русије и до сада се нису показале као тачне. Ми никаквих проблема нисмо имали због политике коју водимо. Руска страна поштује наше опредељење да идемо у ЕУ, а ЕУ има пуно разумевање за наше пријатељство са Русијом. Зато што наша политика никог не угрожава. С друге стране, оно што сте тачно рекли, јесте да ћемо, што више будемо прилазили ЕУ, а нарочито кад буде отворено преговарачко поглавље о спољној и безбедносној политици, морати да и своју спољну политику усагласимо са ЕУ. Али, до тога има још времена и питање је да ли ће ова затегнутост између Русије и ЕУ толико трајати. Верујем да неће.

  Руси, с друге стране, траже да се члановима Српско-руског хуманитарног центра у Нишу да исти дипломатски статус који смо дали припадницима НАТО-а. Нарушавамо ли војну неутралност тиме што Русима још не дајемо такав статус?

  Нема никаквих руских војника у Нишу, тако да нема ни приче о нарушавању војне неутралности. С друге стране, управо та чињеница, да ту није реч о руској војсци, или некаквој војној бази, нити да тамо има неких шпијуна, говори да је све то беспотребно надувано и да би требало смирити страсти и спустити лопту. Тај центар нам је потребан јер пружа велику помоћ у борби против елементарних непогода, а статус људи који тамо раде треба да се реши у складу с Бечком конвенцијом.

  Извор:  Политике

  Оставите одговор Одустани од одговора