Данас је Дан победе и Дан Европе

  Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је свим грађанима Србије Дан победе и Дан Европе.

  „Данашњи дан 9. мај има вишеструки значај. Обележавамо Дан победе и Дан Европе. То је велики празник за нашу земљу који буди пре свега, снажна сећања на заједничку борбу против фашизма, највећег зла ХХ века.

  Дужност нам је да поштујемо, негујемо и чувамо од заборава тековине које смо добили у наслеђе од оних који су животе дали у борби за слободу и против фашизма.

  На идејама антифашизма, слободе, правде и мира, после трагедије Другог светског рата, започета је изградња данашње Европске уније, заједнице европских држава и народа којој и Србија припада, и чијем пуноправном чланству тежи.

  Дан Европе је дан када се слави и победа над фашизмом, али и прилика да се суочимо са свим актуелним изазовима који могу да доведу у питање остварене благодети мира.

  Истовремено, данас смо нажалост, суочени са покушајима релативизације злочина фашизма и изједначавања жртава и злочинаца, као и са повампиреним идејама искључивости, мржње и нетелоранције чије је трагичне последице осетила генерација наших очева и деда. Наша је дужност да не допустимо такве покушаје измене историје“, наводи се у честитики шефа српске дипломатије Ивице Дачића.

  Извор: МСП

   

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора