Дан партије- 26 година од оснивања Социјалистичке партије Србије

 

Социјалистичка партија Србије је у Лесковцу обележила 26 година од свог оснивања.

Ивица Дачић, председник СПС обраћајући се присутним гостима рекао је:

„Ми смо прошле године донели важну одлуку а то је да годишљицу наше Партије, односно тај дан не обележавамо само у Београду већ да сваке године прославу организујемо у неком другом месту широм Србије. Прошле године је било у Новом Саду, ове у Лесковцу јер је Лесковац остварио највећи помак у односу на прошле изборе и то је по свим резултатима овај град. Није то најбољи резултат, али је највећи помак у односу на претходне изборе. И зато мислим да је Лесковац био наш највећи центар.

Желим овом приликом свима да честитам 26 година наше Партије. Далеко је то од данашњих дана. 26 година је велики период и не само у животу једне политичке партије већ и у животу сваког човека, у политичком животу једне државе, једног народа. Ретко ко би данас могао и да претпостави каква је била политичка стварност и реалност и шта се у ствари дешавало те 1990. године када је формирана наша партија.

Зато ово није само прича само о нашој Партији ово је прича о нашој историји, о историји Србије и мислим да ако ишта можемо да честитамо једни другима то је што смо успели свих ових година да стварамо историју. Ми нисмо били неми учесници догађаја, ми нисмо били посматрачи. Социјалистичкој партији Србије могу да замере разне ствари. Могу да поменем грешке и ружне ствари које су се дешавале и држави и народу, али не могу да нам замере једну ствар – међу нама никада није било издајника ове државе и овог народа. Ми смо били ти који смо чували, који и данас чувају ову државу. Ми смо били ти који смо уградили у њу све од својих грешака и до најбољих ствари које смо урадили за овај народ и наше грађане и за дршаву Србију.

Помењао сам више пута, а поменућу и сада а то је Дејтонски споразум који је створио Републику Српску. И дан данас сви политичари у Србији који су дошли после Милошевића поштују овај споразум и не могу да заобиђу то што је тада урађено. То нам је остављено као аманет – да чувамо Републику Српску, да чувамо све оно што је српски народ у Републици Српској постигао.  Није она створена геноцидом како многи желе да кажу, она је резултат борбе за опстанак српског народа у БиХ. Наш задатак јесте не да прихватамо шта нам неко слепо из Европе и западног дела наше хемисфере тражи, већ да водимо рачуна о нашим националним и државним интересима. Ми треба да осудимо све злочине које је и наш народ починио према другима, али са друге стране не треба и не смемо никада да дамо да било ко баци сенку на оно што су историјска достигнућа нашег народа. А једно од тих достигнућа јесте Република Српска. Наша порука свима јесте бранићемо је и подржавати све док постоји Република Србија.

Ако неко мисли да смо фасцинирани тиме што нас притискају и да смо уплашени због тога ви знате како смо им свима одговорили. Овај јужни део наше земље се последњи ослободио од Турака. Такође, ви добро знате да смо од стране Турске веома често оптуживани и веома често се спомиње Сребреница као злочин који се десио а заборавили су све злочине које је наш народ морао да претрпи у историји од стране Турске. И ми њима пружамо руку за сарадњу. Желимо да будемо партнери али не дозвољавамо да нас нико понижава. Свако од њих би морао да клекне и пред Ћеле кулом и као што сам јавно рекао пре неки дан зато што су то злочини против нашег народа. То што смо ми конструктивни и коректни за дијалог не значи да смо слаби. Зато желим свакога да упозорим да наш пут ка Европи, ка компромисом и за миром и помирењем у региону не значи да треба да будемо слаби и да дозволимо да нас било ко понижава. У свету ће вас поштовати само онолико колико сте јаки и колико сте поносни. Ми смо поносни на нашу земљу и на наш народ.

IMG_4464

Друга ствар која је остала иза власти 1990. године јесте Резолуција 1244. И дан данас не постоји други документ у УН о Косову. И не знам да ли ће постојати у блиској будућности. То су резултати које нико не може да оповргне и када данас говоримо о историји Социјалистичке партије Србије. То су резултати који доводе да и дан данас се свако позива на Дејтонски споразум и на Резолуцију 1244 као јединог гаранта суверенитета Србије у овим тешким тренуцима. А ви добро знате да сам недавно имао прилику да разговарам са представницима неких западних сила које се јавно и јасно рекле да су 20 година улагали у независност Косова. Ако данас, неко каже да су 20 година улагали у независност Косова, у суверенитет Косова онда се јасно види да цела та политика крајем 90-тих година није била усмерена према заштити људских и националних права Албанаца на КиМ него за стварање независне државе Косово- то баца сасвим нову сенку на све ове догађаје које смо имали 90-тих, па и на само бомбардовање Србије. И зато данас у време када се преиспитују потези свих оних 90-тих година, па и 2000-те, када је у Енглеској формирана независна комисија која је јасно утврдила да је бомбардовање Ирака обављено на основу непроверених информација. Ако данас погледате шта се све ново десило после 99-те године онда можете јасно видетио да је бомбардовање Србије 1990. године, односно СРЈ није било само последица тога да је неко имао замерке на хуманитарну катастрофу, како су они тамо говорили, већ и да је циљ био стварање нове државе овде на Балкану.

Не можемо ми бити ти који ћемо давати оцене о тим догађајима. Не можемо ми да говоримо о томе да су они погрешили. То смо ми одувек говорили. Али сам сигуран да су многи актери на политичкој сцени Србије, а уосталом и нови енглески министар спољних послова Борис Џонсон је учествовао у свим активностима 99-те са српским народом на мостовима, јер је био против бомбардовања Србије. Ми не смемо да се плашимо да кажемо да је и Србија грешила, али није заслужила да је бомбардују. Србија је грешила, али бомбардовање Србије је обављено на нелегалан начин, без одлуке УН и они који су то урадили кад-тад ће одговарати.

Мислим да смо доста урадили у претходним годинама, нарочито у последње четири године када смо у коалицији са СНС. Многе ствари у свету данас, што се тиче Србије, изгледају другачије него што су изгледале пре четири године. Знам да у овом периоду сада многи говоре и многе интересује само докле су стигли преговори о формирању нове владе. Што се нас тиче нама се не жури, нама одговара да будемо и у овој техничкој Влади што дуже. То је потпуно споредна ствар. Овде је реч о томе докле смо ми стигли као Србија и докле ћемо стићи даље. Ми не дамо на себе.

IMG_4478

Премијер Вучић и ја идемо у Брисел, не знамо да ли ће бити отворена поглавља, јер са Хрватском постоји и даље проблем да ли ће они повући сагласност или не за поглавља 23 и 24. То  Србију неће довести до тога да се понижавамо и да одступамо од наших националних и државних интереса.

Ми овде постојимо због Србије, а не само због тога да ли ћемо освојити власт или бити у опозицији. Да је наша политика била исправна показало је то што смо у многим временима били ти који смо носили одговорност, али и кад смо били у опозицији увек смо били на страни Србије. Ми сматрамо да Србија нема много времена да проводи дане у политичким калкулацијама и партијским препуцавањима. Ми радимо свој посао, радимо за Србију и сигуран сам да ћемо у тој борби победити. Није важно шта ће бити са нама, важно је шта ће бити са Србијом. А кад је Србији добро и нама је добро, јер ми другу земљу немамо, без обзира да ли смо на власти или опозицији.

Живела Србија. Живела Социјалистичка партија Србије“.

 

Оставите одговор Одустани од одговора