Дачић: „Састанак у Потсдаму припрема за Министарски састанак ОЕБС-а у Хамбургу“

„Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер заказао је Потсдаму Неформални састанак министара спољних послова свих држава чланица ОЕБС-а. Присутно је 40 министара, а у име ЕУ овде је Федерика Могерини.

Овде се расправља о неколико битних тема а то су конфликти који трентутно постоје. Реч је, не само о оружаним конфликтима између држава, разговара се и о проблемима радикализма, екстремизма, тероризма, миграторним проблемима, питањима која се тичу наоружавања, али и о проблемима треће димезије као што су људска права.

Ово је припрема за Министарски састанак који ће бити у децембру у Хамбургу, као што је прошле године био у Београду.

На овом састанку неће бити закључака, води се отворена расправа, свако ће износити своје ставове. Говориће се о томе како државе чланице виде будућност Организације, да ли су и даље живи Хелсиншки принципи од пре 41. годину или је реч о некој новој ситуацији.

potsdam

Изнео сам став Србије да сматрамо да сви проблеми треба да се рашавају дијалогом, уз потпуно уважавање права свих држава учесница у овој организацији, али са друге стране да многи проблеми који су раније били присутни су и даље актуелни.

Ми желимо да се врати осећај међусобног поверења, јер сигурно у време када је ОЕБС настајао није било пуно поверења у свету, нема га ни данас“, изјавио је министар Дачић.

Извор: МСП

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора