ДАЧИЋ ОДБАЦИО ОПТУЖБЕ: Читаку, о каквом колонијализму причате?

  Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић одбацио је тврдње косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку о колонијалним тенденцијама Београда према Приштини. Дачић је на крају седнице Савета безбедности УН о Косову поручио да „ми нисмо колонизатори и не дозвољавамо да се тако о нама говори у СБ УН“.

  „О каквом колонијализму ви причате? Овде седе земље које су се ослобађале од колонијализма. На Косову се налази први главни град Србије, српске цркве, ви мислите да је довољно што сте овде дошли и што вас подржавају западне земље да можете да причате неистине“, рекао је шеф српске дипломатије.

  Он је, у реплици, приметио да се из говора Читакуове о Косову може видети како се замишља да изгледа идеална земља.

  „Чудим се зашто мигранти који пролазе преко Балкана не иду на Косово, кад је тако идеална земља, него њихови грађани беже са Косова у Западну Европу. О каквој држави ви говорите?“, рекао је он.

  Дачић се осврнуо и на бомбардовање Србије, рекавши да је таква одлука била нелегална и донета без одлуке СБ УН.

  „Ви сте од почетка имали план уједињења са Албанијом, ви нисте Косоварка, ви сте Албанка, овде је реч о националној мањини у туђој земљи која је једнострано прогласила независност“, нагласио је Дачић.

  Он је поручио да Србији није потребна подршка никога са стране.

  „Дајте да ми решимо проблеме, ви се кријете иза великог брата. Неће вам решење нико донети као што вам га је донео на бомбама 1999. године. То је време заврсено на вашу жалост“, закључио је шеф српске дипломатије.

  Извор: Курир

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора