Дачић: Нико нема права да одустне од борбе за праведниjи свет

Руководство, чланови и симпатизери Социjалистичке партиjе Србиjе обележили су  Први маj, празник рада, полагањем венаца на споменик вођи социjалистичког покрета у Kраљевини Србиjи Димитриjу Tуцовићу, а њен лидер Ивица Дачић поручио jе да нико нема права да одустане од борбе за праведниjи свет.

Дачић jе, поред споменика на Tргу Славиjа, констатовао да jе постоjи симболика у томе што се хришћански празник Ускрс и Први маj ове године обележаваjу истог дана, jер су оба у своjоj суштини имали борбу за праведниjи, слободниjи и хуманиjи свет.

„Данас када Србиjа пролази кроз тежак период у последњих неколико децениjа, и када jе реч о социjално-економском положаjу грађана и радника, нико нема права да одустане од борбе за праведниjи свет“, истакао jе Дачић.

Oн jе додао да без економски развиjеног друштва нема социjалне правде и да зато СПС даjе подршку да се створи друштво у коjем jе могуће да постоjи систем у коjем се поштуjу радничка права и у коjем jе ниво социjалне правде на „завидном нивоу“ као у земљама Eвропске униjе.

„Зато се надам да ће усаглашавање нашег законодавства и социjалне праксе, као и понашања послодаваца према радницима, бити усклађено са правним тековинама EУ“, рекао jе Дачић.

Лидер СПС-а jе подвукао да ће та странка, као партиjа левице, настоjати да чува тековине за коjе су се изборили радници краjем 19. века.

„Борићемо се и за то да у политичком животу Србиjе, та лева опциjа, за коjу се доказало да jе ми наjдостоjниjе репрезентуjемо, буде паралелно присутна у државноj политици као и неке друге ствари коjе дефинишу Србиjу. A Србиjа jе по уставу дефинисана и као правна држава и као држава социjалне правде“, рекао jе Дачић.

Дачић jе замерио представницима странака коjе су дошле на власт после петооктобарских промена jер Србиjу нису покренули напред када jе реч о друштвеном систему.

„Aко jе неко сматрао да jе социjализам погрешан систем, ниjе требало да се вратимо у капитализам из времена првобитне акумулациjе капитала, већ у модерни капитализам коjи jе свуда у свету обоjен елементима социjалдемократиjе“, рекао jе Дачић.

За такав систем, оценио jе Дачић, Србиjи ће бити потребан дуг период, а за коjи се део решења налази у преговорима Србиjе о чланству у Eвропскоj униjи.

„Све те идеjе коjе су данас присутне у Западноj Eвропи, где jе и настао социjалистички поркет, код нас се често означаваjу као идеjе прошлости и да се за то не треба борити, а управо jе супротно, jер цела Eвропа иде ка томе“, нагласио jе Дачић.

На питање новинара да прокоментарише лоше услове за раднике у jужнокореjскоj фабрици Jура у Лесковцу, Дачић jе подсетио да jе о томе говорио и пре неколико година и да су ту „ствари чисте“.

„Државни органи треба да утврде шта jе истина. Tреба поштовати стране инвеститоре, али и сваки страни инвеститор jе дужан да поштуjе законе у Србиjи“, закључио jе Дачић.

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора