Дачић: Kупола и олтар у Храму биће осликани до 2019. године

Kопредседаваjући Oдбора за организациjу унутрашњег осликавања Храма Светог Саве Ивица Дачић обишао jе Храм, упознао се са припремним радовима и том приликом рекао да се ускоро очекуjе почетак осликавања, а да ће купола и олтар бити завршени до 2019. године.

Дачић jе нагласио да ће површина од 16.000 метара квадратних бити осликана мозаиком и подсетио да jе председник Русиjе Владимир Путин рекао да ће Русиjа завршити осликавање Храма Светог Саве на Врачару.

„Oсликавање ће коштати више десетина милиона евра. Гаспром њефт издвоjио jе четири милиона евра. Oво су последње припреме за извођаче радова“, рекао jе Дачић и додао да се раде логистичке припреме, постављање платформи и да ће се са осликавањем кренути од куполе на доле као и да ће купола и олтар бити завршени до 2019. године.

Дачић jе рекао да jе током недавне посете Русиjи разговарао са митрополитом Иларионом, коjи jе копредседник Oдбора са руске стране, и да jе обавештен да су припреме ушле у завршну фазу. „Oстаjе да руска страна обави формалне одлуке ко ће изводити радове, jер то ниjе обичан посао“, рекао jе Дачић и нагласио да су током данашње посете Храму констатовали да ће радови почети што пре и да ће ускоро моћи да се виде први мозаици.

Руска Влада ће, како каже, финансирати унутрашње радове док ће Влада Србиjе помоћи уређење остатка комплекса.

Извор: Танјуг

 

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора