Дачић: Хрвати пуцају ћорцима

  Хрватска пуца ћорцима и злоупотребљава чланство у ЕУ за напад на Србију. Ми смо за фер односе, али смо и спремни да бранимо наше интересе. Не дозвољавам лицемерје, каже за „Блиц“ Ивица Дачић.

  У последњих годину дана напади на Србију Хрватима су користили за подизање рејтинга и страначке кампање. Међутим, иако су избори у Хрватској прошли, напади не јењавали па је тако стигла и претња – да ће зауставити европске интеграције Србије ако лидер СРС Војислав Шешељ не оде у Хаг.

  Како видите последње наступе званичног Загреба?

  – Првенствено, ово што Хрватска тренутно ради је кршење одлука које је сама донела, да билатералне теме неће претварати у проблем када је реч о чланству Србије у ЕУ и међународним организацијама. Мана претходне Владе Хрватске очито се пренела и на ову нову, а то је, да се тема односа са Србијом злоупотребљавала за унутрашње политичке сврхе. Када је реч о Шешељу, погрешили су адресу и то није питање за Србију него Хашки трибунал. А ако ћемо искрено, има много више Шешеља у Хрватској који шетају слободно и који на стадионима узвикују „за Дом спремни“, држе концерте са Павелићевим сликама. Питање је шта Хрватска жели – да ли да заоштрава однос или нормализује. Када је реч о Србији, ми смо за нормализацију односа и за дијалог, али смо спремни и да бранимо наше националне интересе.

  Да ли ће се Србија обратити Бриселу и затражити реакцију на оштре поруке из Загреба?

  – То су претње које Хрватска шаље заиста ничим изазвана. Хрватска прети ћорцима, а требало би да обрати пажњу а у ЕУ и међународној заједници већ има великих примедаба на тон који постоји у Загребу… У Хрватској, која је чланица ЕУ, има све учесталијих напада на националној основи, мржње према припадницима српске мањине, а која се не кажњава или се кажњава симболично. Србија ће затражити реакцију ЕУ, међутим, да би адекватно реаговали, ми прво треба да сагледамо на шта то Хрватска улаже примедбу. Ми нисмо део процеса одлучивања и сада се државе ЕУ изјашњавају да ли су за отварање поглавља 23 и 24. Ми морамо да сачекамо примедбе Хрватске да би знали на шта реагујемо. Међутим, сигуран сам да Европа неће толерисати да хрватске примдбе зауставе процес Србије као ЕУ.

  Да ли ћете упутити протест Загребу?

  – Ми смо већ разговарали о свему овоме, али и шаљемо разне протесте. Даћу вам пример око чега све – послали смо и ноту везану за аде на Дунаву јер нисмо још утврдили границу. Општина Бач омогућава Хрватима да долазе на купање без икаквих докумената. То је усмено договорио Тадић у Вуковару, а наша полиција уопште није присуствовала договору. Међутим, Хрватска нашим грађанима, који хоће да иду на аду која је у њиховом делу, то не дозвољавају. Послата је и за то нота – да ми то више нећемо дозвољавати. Ми заиста желимо добре односе, али све се своди на нашу добру вољи и све остаје једнострано. Мора да постоји пропорционалност.

  Оцена аналитичара је да је на делу антисрпска хистерија. Да ли сте о томе причали са колегом Миром Ковачем?

  – Залажем се да се обустави вербални рат. Мој став је да после избора у Србији министри треба да седну и разговарају, договоре се и са тим се сложио и Ковач. Србија је за регионалну стабилност, али Хрватска неће моћи да злоупотребљава своје чланство у ЕУ, између осталог, јер су аргументи на нашој страни.

  Извор: Блиц

  Оставите одговор Одустани од одговора