Дачић: Говорио сам о правно-политичким последицама пресуда у Хашком трибуналу за интересе Србије

  Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да су недавне изјаве о Слободану Милошевићу осим неколико о Хашком трибуналу, биле предмет кампање оних који немају шта друго да кажу, као и да због изјава о Милошевићу није било критика премијера.

  „Премијер нас није критиковао због недавних изјава о Милошевићу”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре, оцењујући да је све било предмет политичке кампање „оних странака које живе на Милошевићу, иако је он умро”.

  Дајући изјаве о Милошевићу, како је рекао, говорио је о правно-политичким последицама пресуда у Хашком трибуналу за интересе Србије.

  „Ја не живим на Милошевићу. Ја сам тај који је реформисао СПС, ја не идем и не славим то, између осталог и зато што је Мира Марковић мени забранила да дођем на његову сахрану. Ми смо нашу партију сачували за разлику од њене”, рекао је Дачић.

  Он је упутио критику Вуку Драшковићу и Расиму Љајићу.

  „Драшковић напада мене да сам ратна гарда Милошевића. Он, који је формирао Српску националну гарду и послао је у Хрватску. Странка Расима Љајића говори против мене, а сви се они крију из Вучића”, оценио је Дачић.

  Према његовим речима, то би било исто као када би обновио захтев за смену Љајића јер је, како је Дачић истакао, у читуљи Алији Изетбеговићу наописао „драги председниче” .

  „Мој председник је барем био Милошевић”, додао је Дачић истичући да поново спомињање Милошевића користе они који немају шта друго да кажу.

  Дачић је додао да је срећан што нигде није установљена чињеница да је Србија била део удруженог злочиначког подухвата.

  Одговарајући на питања новинара, он је рекао да је за Србију велика ствар што у пресуди Радовану Караџићу и осталим хашким оптуженицима није нађен основ да се Србија оптужи за етничко чишћење.

  „То је велика ствар јер смо имали тужбу Хрватске, а можда ћемо имати поново проблема са БиХ зато што се муслимански политичари припремају да обнове тужбу. Чули сте и Тачија да они најављу тужбе. Зато су овакве ствари за нас од значаја”, рекао је Дачић.

  Он је поручио да приче о томе да ли неко и на који начин вреднује улогу појединих политичара, односно Слободана Милошевића, није предмет рада Министарства спољних послова нити њега као министра.

  „Милошевић није само Милошевић. Он је био председник Србије и кроз њега се мери учешће Србије и њена кривица или не. Ја сам увек радостан када неки Србин не буде оптужен у Хагу”, рекао је Дачић.

  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да није било речи, нити да има било какву информацију, о евентуалном формирању нових министарстава или ротацији министара.

  Дачић је на конференцији за новинаре рекао да је Влада изабрана пре десетак дана и да је „мало неозбиљно” разговарати о ротацијама.

  „Реч је о томе шта премијер жели поводом измена Закона о министарствима, односно да ли жели неке посебне сегменте да дефинише као неко посебно министарство или не. На ту тему нисмо разговарали, нити имам било какве информације о томе”, поручио је Дачић.

  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се врше огормни притисци на све земље које нису признале независност Косова и да то редовно, на сваких неколико месеци, чине „неке велике земље”.

  Дачић је на конференцији за штампу рекао да ће Србија чинити све што може да буде у сталној комуникацији са земљама које нису признале независност Косова, како би оне остале при том ставу.

  Дачић је рекао и да приштински минситар спољних послова обилази све те земље не би ли промениле став, а недавно је у том циљу као приватно лице боравио и на самиту карипских држава.

  Mинистар спољних послова Ивица Дачић затражио jе данас хитну истрагу поводом паљења дела православне цркве Преображења Господњег у центру Сараjева.

  „Данас jе запаљења црква, односно, храм Преображења Господњег у Сараjеву. Tражимо хитну истрагу. Надамо се да се неће поновити истрага као поводом Сребренице, односно, напада и покушаjа убиства премиjера  Вучића“, рекао jе Дачић на конференциjи за медиjе.

  Oн jе оценио да су то ствари на коjе наша држава мора да реагуjе.

  Извор: Политика/Танјуг

   

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора