Дачић: Бесмислене најаве Хрватске о блокади поглавља

  Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је бесмисленим најаве Хрватске да би могла да блокира отварање поглавља Србије са ЕУ, а поводом изјаве његовог колеге Мире Ковача о граници, поручио је да званични Загреб треба прво да реши граничне проблеме које има са Словенијом и БиХ.

  „Хрватска је сама по себи, имала пре неколико година жељу да искаже свој став и она га је исказала. То је документ Сабора да билатерални односи и билатералне теме неће угрожавати њене односе са Србима и да неће успоравати европске интеграције Србије“, навео је Дачић у интервјуу Радио Београду.

  Међутим, приметио је Дачић, односи са Србијом се у Хрватској очигледно користе као један лак механизам за унутрашњу политичку борбу и такве поруке из Хрватске свакако не доприносе таквом напретку у односима са нашим суседима.

  Напротив, истиче, само компликују ове односе и сигуран сам да се то не уклапа ни у политику коју су нови званичници Хрватске истицали, а то је да су нападали бившег премијејра Зорана Милановића да је он био узрок за проблеме са Србијом.

  „Ми јесмо спремни да проблеме решавамо дијалогом, али нисмо спремни ни за каква уцењивања од Хрватске, нарочито имајући у виду да је Хрватска далеко од тога да је у прилици да дели лекције Србији о положају националних мањина, имајући у виду све оно што је српски народ у Хрватској проживео у последњих 10 – 20 година, а да не говоримо о Другом светском рату“, навео је Дачић и додао:

  „Све у свему, то су бесмислене претње Хрватске и сигуран сам да неће наићи на подршку ниједне државе чланице Европске уније.“

  На питање како оцењује Ковачеву изјаву да је тешко постићи компромис када су преговори о граничном прелазу годинама у застоју, Дачић саветује званични Загреб да прво реши граничне проблеме које има са Словенијом и БиХ, па, како каже,  тек онда нек дођу до Србије.

  „Србија није ни чланица Европске уније. Ако је то компромис, да буде све по њиховом, онда до тог компромиса сигурно неће доћи никада. Мој добронамерни савет за Хрватску је да не умишља превише да је она некаква светска сила јер то није, далеко од тога…. Може да постави услове Србији, али постављала је она и друге услове и друге захтеве и прошла је као приликом царинског спора, када је ЕУ стала на страну Србије“, навео је Дачић.

  Ако Хрватска жели да изгуби, каже Дачић, нема никаквих проблема.

  „Али ја мислим да смо ратове и борбе оставили за нама. Осим ако неко мисли да је смисао живота борба против Србије. Али што се наш тиче, они нама уопште нису важни. Они мисле да се Срби буде и успављују са темом – како да нешто наштете Хрватској“, река је Дачић.

  Ако, каже, желимо да живимо у добрим односима – желимо, ако не желимо – ником ништа.

  Дачић, ипак, мисли да је њима више у интересу да с нама буду добри, него нама, зато што наши туристи тамо одлазе на летовање, од тога свакако имају интереса.

  „С друге стране, много је више њихових инвеститора и привредника који овде раде зато што је Србима тешко да раде у Хрватској. Али, знајући све те људе који такву тврдњу износе, знам да је све то политички, да се све то гледа као политичка манипулација, односно да се добије неки политички поен – то није озбиљна државна политика“, навео је шеф српске дипломатије.

  Србија, каже Дачић, жели да води озбиљну државну политику, и ако Хрватска жели у томе да сарађује –  ми имамо потпуно контруктиван прилаз.

  „С друге стране, ми смо се договорили, Ковач и ја, да се после избора обаве посете које су редовне у Министарству спољних послова и да се крене у решавање свих тих отворених питања. Једино је разговор, дијалог је једино решење. Показало се у нашој историји, докле год смо ишли другим путем, да је то је остављало далеке, дубоке последице“, поручио је Дачић.

  Извор: Танјуг

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора