Да ли постоји могућност да се проблем запослених у „Националном парку Шар-планина“ реши?

Звонимир Стевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије, На Четвртој седници Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, поставио је посланичко питање Министарству привреде и Канцеларији за Косово и Метохију:

„Пре више од годину дана имовина „Националног парка Шар-планина“, односно јавно предузеће за газдовање националним парком, чији је оснивач Република Србија, узурпирано је од стране приштинских привремених институција, нажалост, као и друга имовина Републике Србије на КиМ. Напомињем да од узурпације имовине Националног парка од стране Приштине до данас ова имовина није ничија брига. Све је запуштено, нема ни заштиту од лавина, ни санитарне сече, пропадају објекти, привредна добра, заштићене врсте“.

„Поштована председнице, даме и господо народни посланици, данас желим да искористим право да затражим обавештење и поставим посланичко питање Министарству привреде и Канцеларији за КиМ. У питању је проблем који више од годину дана имају запослени у ЈП „Национални парк Шар-планина“, чије је седиште на Брезовици, општина Штрпце, на КиМ, а чији је оснивач Република Србија.

Да подсетим, „Национални парк Шар-планина“ основан је још 1986. године, ради заштите природних вредности ретких врста биљака, дрвећа и животиња. Национални паркови су највиши облик заштите природе и животне средине и имају велики значај за управљање природним ресурсима. Овај национални парк се простире на скоро 39 хиљада квадратних километара.

Пре више од годину дана имовина „Националног парка Шар-планина“, односно јавно предузеће за газдовање националним парком, чији је оснивач Република Србија, узурпирано је од стране приштинских привремених институција, нажалост, као и друга имовина Републике Србије на КиМ.

Напомињем да од узурпације имовине Националног парка од стране Приштине до данас ова имовина није ничија брига. Све је запуштено, нема ни заштиту од лавина, ни санитарне сече, пропадају објекти, привредна добра, заштићене врсте. Запослени, којих је 23, су остали без посла, а шест руководилаца су приштинске власти оптужиле за наводну узурпацију имовине и злоупотребу службеног положаја, сматрајући имовину парка својом. Група тужених радника терети се од стране Приштине и они су обавезни да се одазову суду у Приштини, а ових дана се очекује суђење пред приштинским судом.

С обзиром да у Канцеларији за КиМ постоји сектор за пружање правне помоћи, да ли ће Канцеларија овим недужним људима пружити правну заштиту?

Запослени су се у протеклих годину дана обраћали свим надлежним државним органима, институцијама Републике Србије, а пре свега, Канцеларији за КиМ.

Тако су сви надлежни органи и институције наше државе упознати са овим проблемом и са захтевима и молбама запослених, посебно оних који су оптужени и траже заштиту државе у овом неправедном спору. Међутим, трајно решење за запослене, који су већ годину дана без регулисаног статуса, без посла и плате, није још пронађено.

Канцеларија за КиМ се укључила у решавање овог проблема, али проблем још увек није решен. Економски и социјалан положај ових људи је изузетно тежак. Како је живети без плате годину дана било где, а камоли на КиМ, а немати никакво друго решење, није могуће ни замислити.

Овај проблем доведен је до усијања и до границе економске, социјалне, психичке и егзистенционалне издржљивости ових људи који се осећају напуштени од свих који би требало да им помогну. Сви ови грађани који су рођени на КиМ желе ту и да остану. Зато се и боре за своја права, не желе да напусте Шар-планину и КиМ. Из тих разлога држава треба да нађе трајно решење за њихов проблем.

У вези с тим, желим да поставим питање министру привреде и Канцеларији за КиМ. Да ли постоји могућност да се проблем запослених у „Националном парку Шар-планина“ реши, посебно проблем оних запослених који су неоправдано оптужени пред приштинским судом? Које мере и активности ће се у том смислу предузети од стране надлежних органа Републике Србије, која је оснивач јавног предузећа за управљање „Националним парком Шар-планина“? Дакле, запослени с правом очекују да се њихов проблем трајно, ефикасно и брзо реши“.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор Одустани од одговора