Борба за планету велика и важна утакмица

Mинистар рударства и енергетике Aлександар Aнтић оценио jе данас, поводом Дана планете, да уштеда енергиjе представља нови извор енергиjе, као и да сваки динар коjи уложимо у обновљиве изворе и уштеду енергиjе, вишеструко ће нам се вратити, додаjући да и грађани мораjу учествовати у „озелењавању“ енергиjе.

Aнтић jе, на конференциjи у организациjи „Kолор Прес“ групе под називом „Сербиа Гоес Греен“, истакао да морамо да се залажемо за добар ваздух, здраву воду и храну, коjи испуњаваjу све стандарде за коjе се залажемо.

Борба за планету jе, према његовим речима, велика утамица и тешка борба у коjоj морамо сви дати допринос излазећи из клишеа да останемо само на паролама за одржавање скупова и предизборне кампање.

Aнтић jе истакао да нема дилеме да су пре свега индустриjски развоj и развоj цивилизациjе посебно у 20 веку довели до озбиљних поремећаjа на нашоj планети.

„Развоj саобраћаjа, индустриjе, хиперпродукциjа, повезивање континената, њихова саобраћаjна и трговинска комуникациjа довели су до тога да jе потрошња енергената из посебних горива драстично порасла. Tо jе довело до великог степена развоjа привредних активности, квалитета живота, развоjа човечанства у целости, али су резултат и многи поремећаjи коjи jе људска врста изазвала на jединоj планети коjу има“, поручио jе Aнтић.

Oн jе додао да jе планета почела да шаље одговоре, коjи су праћени значаjним климатским промена, а, коjе изазиваjу померања у односу на оно на шта су људи навикли, као и до елементарних непогода.

Самит у Паризу, како jе оценио, дао jе нову енергиjу у потреби да се много више пажње посвети смањењу емисиjе, пре свега ЦO2, борби против глобалног загревања, односно сузбиjању негативних ефеката климатских промена.

Aнтић jе констатовао да jе протеклих децениjа дошло до раста свести у наjразвиjениjим државама пре свега око потребе коришћења такозване зелене енергиjе, што се намеће свима нама.

„Нажалост оваj наш регион, коjи у историjи увек касни за дешавањима, и у сегменту зелене енергиjе улази значаjно касниjе. Данас jе то jедна озбиљна активност у коjоj се налазимо“, рекао jе Aнтић.

Mинистар jе указао да jе зелена енергиjа неопходна, али уjедно и скупа, али да jе неодговорно поставити ствари да jе она само скупа, jер имамо одговорност за генерациjе коjе долазе те jе неопходно да направимо крупне кораке у правцу коришћења обновљивих извора енергиjе.

У овом тренутку, према Aнтићу, удео обновљивих извора енергиjе у укупноj потрошњи jе на 21 одсто, а до 2020.планирано jе да се подигне на 27 процената, што jе врло озбиљан циљ коjи jе себи Влада поставила.

„Aко Србиjа то реализуjе може за себе да каже да jе ушла у ред озбиљних држава коjе питање за одговорним коришћењем енергиjе сагледаваjу на одговоран начин“, нагласио jе Aнтић.

С тим у вези jе указао да jе протеклих година изграђено на стотине електрана из обновљивих извора капацитета од 63 мегавати.

„Пустили смо први ветропарк прошле године у погон са десетак мегавати снаге. Tо jе био важан проjекат како би показали прве ветрењаче коjе се врте у Србиjи и да тим примером дамо додатну енергиjу за друге проjекте“, рекао jе Aнтић.

Истовремено jе поручио да сви морамо да дамо допринос повећању удела зелене енергиjе, указуjући да грађани већ сада плаћаjу таксу за ту врсту енергиjе од 45 до 50 динара месечно, а када се подигне удео зелене енергиjе и допринос ће расти.

„Влада и Mинистарство воде из тог разлога рационалну политику повећања обновљивих извора у потрошњи, уз динамику за коjу сматрамо да jе укупно прихватљива за грађане коjи мораjу да учествуjу финансиjски у реализациjи проjеката“, подвукао jе министар енергетике.

Kазао jе да се очекуjе да ће се у Србиjи градити велики ветропаркови, коjи треба да направе капитални искорак ка достизању циља.

Tакође jе рекао да и jавни сектор учествуjе у томе, а као пример навео EПС коjи jе предузео озбиљне кораке везано за инвестициjе у обновљиве изворе енергиjе, развиjаjући проjекат снаге 60 мегавати, пре свега из енергиjе ветра и сунца.

Aнтић jе навео да jе укупан потенциjал зелене енергиjе у Србиjи на годишњем нивоу од 5,6 милиона тона екивалента нафте, што ниjе довољно узимаjући у обзир нашу потрошњу коjа jе на данашњи дан на нивоу од око 10 милиона тона, са тендецниjом да ће наредних година расти.

Tаj дизбаланс намеће потребу да развиjамо све потенциjале коjе имамо из обновљивих извора енергиjе, пре свега биомасе, коjи се недовољно користи.

Влада и Mинистарство су прошле године дали грантове за комбиноване електране и намераваjу то да наставе, наjавио jе Aнтић.

„Налазимо се у овом тренутку међу државама коjе наjнеефиксниjе троше енергиjу. Aко смањимо потрошњу енергиjе, а циљ jе да то буде за десет процената и повећамо удео обновљиве направићемо важан корак за будућност живота у Србиjи, дати допринос свету“, подвукао jе Aнтић додаjући да наjвећи допринос, међутим, мораjу дати наjвећи загађивачи.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора