Богосављевић-Бошковић: Свe службe су на терену и прати се ситуација

Министар је изјавила да је ванредна ситуација узрокована поплавама под контролом и да очекује да ће она врло брзо бити укинута, након чега ће се предузети мере у смислу помоћи свима који су претрпели штете од поплава.

„Изузетно је добро што ће ове године радови на изградњи бране Сврачково бити значајно интензивирани“, рекла је министар Богосављевић Бошковић након посете Ариљу и предузећу Рзав и истакла да не бисмо имали овакве штете од поплава да је ова брана била раније завршена. Министар је изјавила да је у овој години опредељено знатно више средстава за изградњу бране и акумулације него у претходним годинама и да ће у наредним данима започети радови на брани на којој ће радити више од стотину радника домаћих предузећа. Држава Србија за ове намене издвојила је близу 473 милиона динара, а око 40 милиона динара локалне самоуправе.

Министар Богосављевић Бошковић истакла је да брана има изузетно велики значај, пре свега када се ради о заштити од поплава, јер ће прихватити све бујичне воде, али да је важна и у сушном периоду године јер представља значајан извор воде за снабдевање око 300.000 становника града Чачка и још четири општине, здравом пијаћом водом. Брана је од великог значаја и због наводњавања у пољопривреди, као и за производњу електричне енергије.

Директор Републичке дирекције за воде Наташа Милић нагласила је да су предузете све неопходне превентивне мере за надолазак најављених вода, као да су апсолутно сви спремни на свим локацијама. „Како је данас током дана РХМЗ кориговао своје прогнозе, и како се очекују нешто мање количине воде од најављених, уз све предузете превентивне мере, не очекујемо веће проблеме у наредним сатима и наредним данима“, изјавила је Милић.

Током обиласка пољопривредног газдинства породице Јоковић у Ариљу које се бави производњом малина, министар је изјавила да су у Ариљу најугроженији малињаци, када је реч о штети у пољопривреди проузрокована поплавама.

„Од сутра ће Комисије изаћи на терен да евидентира штету у пољопривреди а држава ће учини све што је у њеној моћи и максимално ћемо помоћи малинарима, као и другим пољопривредницима који имају штету од поплава“, рекла је министар и додала да у овом крају нема штете у сточарству јер су пољопривредници на време евакуисали животиње.

Министар је такође истакла да је данас посебно договорено да стручне службе Министарства помогну малинарима да обнове своју производњу, као и да ће после поплавног таласа стручне службе, ветеринарски инспектори, ветеринари као и службеници који се баве заштитом биља бити на терену и помоћи ће пољопривредницима да се изврши дезинфекција и дератизација пољопривредних објеката.

Према процени општине Ариље, поплавом је захваћено око 600 хектара пољопривредног земљишта, углавном под малињацима, рекао је председник те општине Зоран Тодоровић.

Видeo изjaвe мoжeтe прeузeти сa сajтa Инфобироа www.infobiro.tv.

Извор: МПЗЖС