Богосављевић Бошковић: Сет мера за младе пољопривреднике по уласку у ЕУ

Министарка пољопривреде и животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић одржала је предавање студентима високе пoљoприврeднo-прeхрaмбене шкoле струкoвних студиja у Прокупљу, указавши да ће када Србија постане земља чланица ЕУ, бити у могућности да користи ЕУ средства за сет мера које се највише тичу младих.

То се односи на мере за покретање сопственог бизниса младих пољопривредних произвођача, мала пољопривредна газдинства, оснаживање жена да остану у руралним подручјима, развој непољопривредних активности на селу, као и мера за преношење пољопривредног газдинства на младог пољопривредника, навела је Богосављевић Бошковић.

Стопа незапослености у руралним подручјима је висока, са посебно израженим учешћем млађе популације, рекла је Богосављевић Бошковић на предавању о стању и перспективама пољопривредне и политике руралног развоја у Србији, као и реализованим активностима у сфери подршке младима и у области промоције науке и њиховог значаја за пољопривреду и рурални развој.

„Забрињава чињеница да у укупној незапослености у руралним подручјима млади узраста од 15 до 29 година чине високих 36,1%. Услед ограничених могућности запошљавања млади решење свог статуса налазе у повременим, или најчешће, трајним миграцијама, што се посебно односи на млађу женску популацију“, казала је   Богосављевић Бошковић.

Министарка је објаснила да овакав структурни проблем, запошљавање младих, представља процес који није могуће решити једном мером једног државног органа, већ заједничким акцијама и мулти – секторским приступом који треба да обезбеди да се корак по корак утиче на подизање квалитета живота младих у руралним подручјима кроз повећање запослености и ревитализацију руралних подручја Србије, али и оснаживање младих ка преузимању сопствених иницијатива и њихово укључивање у процесе самозапошљавања и запошљавања.

Богосављевић Бошковић је закључила да у наредном периоду треба радити и на развијању омладинских задруга и удружења младих која се баве пољопривредом и руралним развојем, и да заједнички стратешки циљ треба да буде већа интеграција младих у локалну заједницу, као и њихова партиципација у процесима изградње и развоја локалних заједница.

Министарка је претходно посетила пољопривредна газдинства у Блацу и Куршумлији, а разговараће и са произвођачима у селу Житорађа.

Извор: МПЗЖС

 

Оставите одговор Одустани од одговора