Богосављевић-Бошковић са представницима кинеске компаније CEFC

Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић са својим сарадницима састала се у просторијама Владе Републике Србије, са представницима кинеске компаније CEFC „China Energy Co. Ltd.“

Представници кинеске компаније изразили су заинтересованост за инвестирање у секторе: меса, млека, млечних производа, воћа и поврћа, узимајући у обзир све већу потражњу за овим производима на кинеском тржишту. Посебна заинтересованост је исказана за постојеће и потенцијалне капацитете за производњу јагњећег, говеђег, козјег и свињског меса. С тим у вези, министар проф. др Снежана Богосављевић Бошковић је нагласила потенцијале за развој и повећање производње јагњећег и говеђег меса на југу и истоку Републике Србије, где постоји велики број недовољно искоришћених производних капацитета, као и велики број квалитетних пашњака и ливада.

Две стране су се договориле да се формира Заједничка радна група која ће у наредном периоду сагледати све потенцијале и могућности за улагања кинеских компанија и обићи локације на којима постоји потенцијал за реализацију инвестиција.Министар је нагласила да су инвестиције добродошле, како у постојеће пољопривредне комбинате, тако и у прерађивачку индустрију којима је потребна ревитализација. Такође је истакла, да је наша земља отворена за инвестирање кинеских компанија у нове производне капацитете кроз оснивање нових предузећа, које би се бавиле производњом и прерадом пољопривредних производа.

Током састанка, министар Богосављевић Бошковић је истакла и да је једна од компаративних предности Србије што има преференцијални приступ за пласман производа, како на тржиште земаља у региону, тако и на тржиште Европске уније, Руске Федерације, Белорусије, Казахстана и Турске.

Такође су као значајна предност оцењени и недавно потписани Протоколи о извозу замрзнутог јагњећег и говеђег меса између Републике Србије и НР Кине.

Кинеска компанија CEFC је компанија која се налази на листи од 500 највећих светских компанија, са приходом од 220 милијарди јуана, оствареним у 2015. години.

Извор, фото: МПЗЖС

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора