Богосављевић-Бошковић са хрватским министром Ромићем на Сајму пољопривреде у Новом Саду

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић одржала је данас у оквиру сајамских активности билатерални састанак са министром пољопривреде Републике Хрватске Давором Ромићем у оквиру кога је сарадњу два Министарства оценила као изузетно добру и захвалила свом хрватском колеги на помоћи коју хрватско Министарство пољопривреде пружа нашем Министарству на експертском нивоу.

Министар Богосављевић Бошковић је нагласила да је укупан обим размене пољопривредно-прехрамбеним производима између Републике Србије и Републике Хрватске у 2015. години износио 220 милиона евра, али и да је неопходно додатно подстаћи наше произвођаче да више извозе у Републику Хрватску, при чему је истакла да су и веће инвестиције из Хрватске у нашу земљу увек добродошле. Такође је нагласила да је остварена значајна сарадња у процесу Европских интеграција и то у области политике квалитета, заштите географског порекла као и  у оквиру TAIEX експертских мисија.

На састанку су исказане јасне намере да две земље још више продубе сарадњу у области пољопривреде, водопривреде, нарочито кроз сарадњу наше Управе за аграрна плаћања са Агенцијом за плаћања у пољопривреди и руралном развоју Хрватске, али и кроз сарадњу стручних служби из области заштите биља и ветерине.

Министар пољопривреде Републике Хрватске Давор Ромић је истакао да ће бити задовољан уколико српске фирме буду инвестирале у већем обиму у Републику Хрватску као и да ће Република Хрватска помоћи нашој земљи по свим питањима европских интеграција где и сама има искуство.

Оба министра су се сложила да без развоја науке и стручних знања нема развоја пољопривреде те да је неопходна чвршћа сарадња у области руралног развоја јер у обе државе треба спречити убрзани одлазак становништва са села.

Извор, фото: МПЗЖС

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора