Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић посетила Белу Паланку, Димитровград и Пирот

Министарка пољопривреде и заштите животне средине проф.др Снeжaнa Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић посетила je данас Белу Паланку, Димитровград и Пирот где је разговарала са задругарима, прерађивачима млека и представницима малих млинара.

 Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић je том приликом најавила наставак државне подршке малим пољопривредним произвођачима у виду бројних мера и субвенција, њиховом удруживању, као и помоћ за инвестиције у нове производне капацитете и заштити географског порекла.

 Држава ће се максимално потрудити да заштити пре свега мале пољопривреднике, обезбеди пласман за њихове производе, да им додатним мерама помогне да увећају своју производњу и буду сигурна сировинска база за наше млекаре, изјавила је Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић приликом посете млекари у Димитровграду.

 „То је оно што ја у овом моменту могу да им поручим и гарантујем и да им кажем да ће они сасвим сигурно бити у фокусу наше пажње… . У наредном периоду ћемо посебну пажњу посветити управо малим произвођачима“, истакла је Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић, приметивши да су велики произвођачи у довољној мери оспособљени да сами брину о себи, сами себи обезбеђују додатна средства и опстају на тржишту.

 Говорећи о заштити географског порекла, министарка Богосављевић Бошковић је нагласила да је држава подржала заштиту географског порекла за посебне производе као што је Старопланински овчји сир, као и Пиротски овчји качкаваљ.

 „То је један од начина да држава додатно стимулише ове произвођаче, јер са ознаком географског порекла ови производи добијају на тржишту вишу цену, а пољопривредници и прерађивачи имају већу подршку у смислу већих субвенција“, навела је Богосављевић Бошковић.

  Министарка је као пример навела да за инвестиције у сектору за прераду млека са географским пореклом, износ средстава које држава рефундира нашим прерађивачима је 65 одсто за ова подручја.

  „Ако прерађивач набави машину од 10.000 евра, држава признаје трошак од 6.500 евра. То је начин на који ми желимо да пољопривредници остану на овим подручјима и да их буде више и да буде више оваквих производа, јер сасвим сигурно се ради о изузетно квалитетним производима“, рекла је Богосављевић Бошковић.

 Богосављевић Бошковић је истакла да је Министарство урадило пуно на томе и да ови производи буду јасно обележени, тако да сваки прехрамбени производ, било које врсте, а у овом случају говоримо о сиру, на амбалажи мора да има јасно назначену декларацију о пореклу производа, хранљивој вредностим, саставу…

   „Ми на такав начин потрошачима желимо јасно да кажемо шта је то што они купују, да ли је то сир који је квалитетан, направљен од млека или су то неке врсте биљних сирева. Сасвим је сигурно да су ове две врсте сира неупоредиве када је реч о нутритивној вредности, квалитету и желимо да то јасно укажемо потрошачима. И верујемо да увек има довољно оних који су спремни да плате зарад квалитета већу цену ових производа који и де факто више коштају када се ради о њиховој производњи“, рекла је Богосављевић Бошковић.

 Богосављевић Бошковић је у Белој Паланци подсетила на то како држава може да им помогне у смислу подстицајних мера, субвенција, али и делу који се тиче организације у ове земљорадничке задруге.

  Богосављевић Бошковић  је подсетила да је у том месту обновљена земљорадничка задруга и да су пољопривредници заинтересовани да преко ове задруге обезбеђују јефтиније инпуте за своју производњу – јефтиније семе, ђубриво, средства за заштиту и такође да тако организовани буду снажнији актер у смислу понуде својих производа на тржишту.

Извор: МПЗЖС

Оставите одговор Одустани од одговора