БАЈАТОВИЋ: За економски просперитет и решавање животних проблема!

  Председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић и председник Удружења „Завет отаџбини“ генерал Миленко Каришик  потписали су данас пред новинарима Споразум о сарадњи. Основни циљ јесте да статусни и егзистенцијални проблеми 220 хиљада људи у Војводини са правом гласа и још 270 хиљада у Србији које социјалисти не желе да зову избеглима и расељенима, јер су равноправни са свим грађанима Србије, буду видљиви и да се њихови проблеми реше.
  Социјалистичка партија Србије саопштава да жели да створи платформу за решавање тих проблема.
  „Тешко су дошли до држављанства, а сада тешко могу до решавања егзистенцијалних питања. У Војводини Социјалистичка партија Србије на изборе излази у коалицији са Јединственом Србијом и Патриотским покретом Србије. Са нама су и наша браћа и сестре Крајишници из Удружења Завет отаџбини. Они нису својом вољом дошли овде. То је последица ратних збивања у бившој Југославији и ми смо им то дужни. Они не желе да се доминантно баве политиком, већ борбом за решавање посебних и егзистенцијалних права. Захваљујем што су у Социјалистичкој партији Србије препознали озбиљног партнера да се о томе говори у Скупштини АПВ као и у Републичком парламенту“, рекао је после потписивања Споразума председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић. Изражавајући задовољство и захвалност на поверењу председник Удружења „Завет отаџбини“ генерал Миленко Каришик је пожелео дуговечну и успешну сарадњу и истакао да је то организација која окупља Србе из Републике Српске, некадашње Републике Српске Крајине и бивших југословенских република и представља полицијско-цивилно-војни сектор са породицама који је у ратним дешавањима бранио народ.
  Досадашње власти, током двадесетак година нису нас уважиле и нису настојале да наше проблеме реше. Социјалистичка партија Србије је то учинила и сматра нас часним људима. Наш је заједнички циљ да Србија буде просперитетна, да решавамо важна социјална питања и да се настави конструктивна сарадња са Републиком Српском у складу са Дејтонским споразумом. Само економски јака Србија може да заштити и Србе изван Србије, нагласио је генерал Каришик.
  Кандидат за покрајинског посланика Драгомир Лалић је нагласио да нико од кандидата на листи СПС-ЈС-ППС из овог удружења не жели да гради политичку каријеру, већ да се превлада неслога међу Србима и да се реше питања која су отворена још од 1995. године.
  „Тада је већина наших чланова у просеку имала 47 година, сада имају двадесет више, зато је важно да стекну право на пензију, да се донесе закон о борцима, да се реши имовина протераних, а то је око 30 милијарди евра само у Хрватској, а око 600 хиљада хектара обрадиве земље и да се ова питања системски реше у државним институцијама. Документа постоје, нека су и међународна, а потписала их је Србија. Наши проблеми ће, захваљујући Социјалистичкој партији Србије поста ти видљиви, кроз политичку иницијативу да се реше“, рекао је Драгомир Лалић.
  Председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић је новинарима данас најавио да ће се наредних дана на посебним програмским конференцијама појединачно разговарати о питањима привреде, пољопривреде, финансија и функционисања аутономије Војводине и о конкретним решењима које нуди Социјалистичка партија Србије. Он је подсетио да је на данашњи дан фашистичка Немачка бомбардовала Југославију 1941. године и да је данас у Србији најважнији антифашизам.
  Сраман је покушај ревизије историје и рехабилитације сарадника окупатора што је само покушај да се српско друштво сукоби.
  „Социјалистичка партија Србије која баштини све слободарске традиције и у Народноослободилачкој борби и раније неће на то никада пристати“, рекао је Душан Бајатовић. Питање аутономије Војводине решено је у оквиру Устава, јесмо за нов Статут јер и после поправки наложених од Уставног суда, он није добар. Да, треба и нов закон о надлежностима, може да се размишља и о неким изворним надлежностима, које неће задирати у војни,безбедносни и порески систем. Дакле о законодавној, извршној и судској власти нема говора. Потребан је и Закон о имовини, али да се не меша са економском регионализацијом.
  „Шеснаест година у Војводини је владајућа гарнитура имала потпуно погрешну стратегију и капитална улагања била су пуко политикантство. Војвођанска администрација је лоше искористила 3% буџета за капитална улагања. Нови Сад је постављен као положај са кога се пуца на Београд. Сталне уцене донеле су велику штету. Дакле, направљене су озбиљне политичке грешке и ова власт у покрајини не може више да остане. Сви који раде на интернационализацији војвођанског питања наносе велику штету и Војводини и Србији. Председник ЛСВ био је на самиту Лиге слободних на Корзици и по оном што се тамо говорило, они су опасни сепаратисти. На овим изборима не учествујемо да бисмо неког преварили. СПС неће учествовати у политичком ријалитију ни са наводном десницом ни са остатком ДОС-а. Први су бесперспективни, а ови други су опасно скренули са европског пута и нанели велику штету пљачкашком приватизацијом.
  Гласање за СПС није бачен глас, јер ћемо уравнотежити однос политичких снага у Србији и противници смо неолибералног концепта.  Морамо ући у теорију раста реиндсустријализацијом, бољим банкарским системом са већинским домаћим капиталом, са државним интервенционизмом. То је услов за развој. О томе ћу наредних дана више говорити, јер сам кандидат за премијера покрајинске владе и уверен сам да после ових избора и нашег резултата, ништа у Војводини неће моћи да се решава без СПС-а“, рекао је у разговору са новинарима Душан Бајатовић.
  Извор: Курир

  Оставите одговор Одустани од одговора