Баjатовић: Постоjе проблеми, али имаћемо довољно гаса

Нема опасности када jе реч о снабдевености Србиjе гасом, изjавио jе директор Србиjагаса Душан Баjатовић и нагласио да се само може поставити питање цене и услова за набавку.

Oн jе додао да ће ускоро бити донета и одлука о проширењу подземног складишта Банатски двор.

„Постоjе проблеми коjе би требало решавати, али то неће довести до прекида снабдевања Србиjе гасом“, рекао jе Баjатовић новинарима у Скупштини Србиjе.

Oн jе напоменуо да се ради и на диверсификациjи снабдевања, наводећи да Србиjи предстоjи да jача интерконекциjу ка Хрватскоj, Босни и Херцеговини, Републици Српскоj, ка Румуниjи.

„У овоj фази ниjе почела интерконекциjа према Бугарскоj. Mи смо стално у позициjи да нам се за то нуди кредит, а Бугарска jе добила грант. Oтежано иде и изградња гасовода између Грчке и Бугарске што jе услов да користимо ту интерконекциjу, а из тог правца би евентуално могли да користимо око 500 милиона кубика годишње“, рекао jе Баjатовић.

Oн jе додао да из тог правца можемо да рачунамо на амерички „шел гас“ коjи jе скупљи од такозваног “руског гаса”, посебно што са руским Гаспромом имамо повољан споразум.

Баjатовић jе додао да преко гасовода Tап и Tанап, за гас из Aзербеjџана – нема довољних количина за Србиjу, али да су нам, рецимо, доступне одређене количине гаса преко Северног тока.

„У овом моменту нисмо у опасности да ли ћемо моћи да будемо снабдевани гасом, имамо или ћемо имати решење. Само jе питање под коjим условима. Видећемо шта ће донети отварање тржишта , али и оно у сваком случаjу не треба буде шпекулативно, jер би тада плаћали већу цену“, рекао jе Баjатовић.

Говорећи о залихама гаса, Баjатовић jе рекао да ће ускоро бити донете одлука о проширењу подземног складишта гаса Банатски двор – вероватно у последњем кварталу ове године, где бисмо складиштили 50 одсто своjих потреба.

За то, како jе рекао, неће бити коришћен новац из буџета.

„Предузеће Банатски двор jе способно да само себе прошири, jер jе то проjектно финансирање. Нема потребе да у томе учествуjу ни Србиjагас ни Гаспром, нити Влада Србиjе“, рекао jе Баjатовић у Скупштини Србиjе.

Према његовим речима, планирано jе да складиште коjе jе тренутног капацитета од 450 милиона кубика буде проширено на 750 милиона кубика или на jедну милиjарду кубних метара, што jе, како jе рекао, наjповољниjе.

„Tако би се испеглала неравномерна потрошња. Потрошња гаса jе зими далеко већа него лети“, рекао jе Баjатовић.

Oн jе казао да технички тимови увелико раде на проширењу Банатског двора.

Извор: Танјуг

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора