Бајатовић: Ниједан термин за Србијагас није пробијен

Директор Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је данас, поводом упозорења представника Европске енергетске заједнице да би Србија могла због кашњења у раздвајању делатности тог јавног предузећа да се суочи са тешкоћама у преговорима о чланству у ЕУ, да нема разлога за бригу и да ниједан термин није пробијен.
Бајатовић је истакао да се све ради у договору са Европском комисијом и Енергетском заједницом, које су упозориле сва предузећа у енергетском сектору и да Србијагас није највећи проблем.
„Ако некоме смета што Србијагас продаје руски гас, ми тренутно немамо други извор гаса јер не постоје диверсификације. Тржиште је по закону Србије потпуно либерализовано и досад се нико озбиљан није јавио за српско тржиште. Једноставно не видим начина да нас било ко може оптужити за било шта – од тога да се бежи од реструктурирања или до тога да неко држи монопол. Тржиште је отворено за све“, нагласио је он.
Према његовим речима, ЈП Србијагас тренутно ради уз помоћ Светске банке и ММФ-а.
„Предузећа су основана крајем прошле године. Пошто ми нисмо могли до краја да спроведемо гасну годину, тражили смо да се ти рокови помере на 1. јул“, казао је Бајатовић за Радио Београд.
Према његовим речима, тренутно су усаглашени планови Владе Србије, Светске банке и Србијагаса да се сви послови заврше у току године.
„Ниједан термин ми у овом моменту не пробијамо у односу на оно што је договорено. Што се тиче раздвајања и самосталног функционисања предузећа, то ће бити од 1. јула, а односи се на Транспортгас Србија и на Дистрибуцију гаса Србија, тако да заиста не видим ниједан проблем“, навео је Бајатовић.
Сада је на снази, како каже, прелазно решење које је договорено са Европском комисијом и Енергетском заједницом и које омогућава реализацију Другог и добар део Трећег енергетског пакета.
Други енергетски пакет подразумева оснивање регулатора, који би били неутрални и сами обрачунавали тарифу за слање струје или гаса, навео је Бајатовић.
Он каже да је то потребно како власник преноса не обрачунава тарифу колико жели и уцењује, јер има монопол.
„Пошто по Другом пакету регулатори нису успели да се осамостале, дошао је на ред Трећи пакет који се бави независношћу регулатора од преносника гаса или струје или политичара. Оног момента када Србијагас буде могао да разговара и о имовини, а то је када се имовина пренесе, у том моменту се стварају услови за пуну примену трећег енергетског пакета односно да је у власничком смислу транспортер одвојен. То неће моћи да буде  завршено  у току ове године“, навео је Бајатовић.
Тренутно Србијагас уопште нема своју имовину, сва имовина је у власништву Републике Србије и сад се та имовина на основу новог закона преноси на имовину компаније, али је треба пописати и пренети у књиге, рекао је он.
Извор: Танјуг

Оставите одговор Одустани од одговора