Бајатовић: Могуће ново појефтињење гаса у наредном кварталу

„У наредном кварталу ће бити ново појефтињење гаса и, ако не буде скока долара, гас ће појефтинити“, рекао је Бајатовић новинарима приликом посете ХИП Азотари у Панчеву.

Последње појефтињење гаса било је од 1. априла када је појефтинио у просеку за 12,7 одсто за јавне снабдеваче, а за домаћинства за 11,8 одсто.

Реструктурирање Србијагаса тече у складу с планом који је усвојила Влада Србије, а правно раздвајање по делатностима почеће 1. јула, изјавио је Бајатовић.

„Очекујемо да Светска банка дође да уради „ђу дилинџенс“ и да се направи коначан модел финансијског реструктурирања“, рекао је Бајатовић приликом посете Азотари у Панчеву.

Он је додао да правно раздвајање по делатностима у Србијагасу не представља проблем, те да ће отпочети 1. јула.

Бајатовић је рекао и да му нису јасне изјаве директора Секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача о кашњењу реструктурирања Србијагаса. Копач је, наиме, раније изјавио да ће, уколико до 1. јула не буде спроведено раздвајање делатности у оквиру Србијагаса, Енергетска заједница предложити санкције против Србије.

„Готово све потребне активности на ту тему су обављене и остаје да распоредимо раднике, да обезбедимо простор и не очекујем друге проблеме у вези с тиме“, рекао је Бајатовић.

Унапред припремљени план реорганизације у ХИП Азотари Панчево се поштује и реализација инвестиција иде планираним темпом, а најбоље би било када би се за то предузеће нашао стратешки партнер кроз модел докапитализације, изјавио је Бајатовић.

Он је приликом посете том предузећу рекао да су биланси Азотаре очишћени и да нема нерешених дугова, што је, како је додао, велика предност за долазак инвеститора.

„Треба да видимо какав је план и шта се очекује, на путу смо да нађемо стратешког партнера у наредних годину и по дана и гледали би да то буде модел докапитализације“, рекао је он новинарима.

Како је казао, разговара се са Немцима, Италијанима, а највише интересовања влада од стране руских партнера.

„Наша жеља је да то буде кроз модел докапитализације уз инвестиције. Циљ нам је да Азотара буде трајно велики економски субјект на тржисту „, рекао је.

Бајатовић каже да он лично сматра да је најбоље ићи на модел докапитализације, истичући да је тај модел код нас дуго био занемарен у процесима приватизација.

„Ако неко уложи свеж новац, донесе нову технологију и успе да обезбеди одговарајуће количине гаса, то је добро… Може то бити уговор слично ономе што је данас потписано за Железару Смедерево, то је добар модел, да се прода предузеће уз обавезујући инвестициони циклус“, рекао је.

Процењена вредност имовине Азотаре је преко 120 милиона евра.

Бајатовић истиче да се у предузећу поштује Унапред припремљени план реорганизације (УППР) који је усвојен крајем 2014. године, да је предузеће раздвојено на два привредна субјекта, односно да је формирано ново привредно друштво Специјална Лука, где је ЈП „Србијагас“ 100 одсто власник.

Такође реализација стратешких циљева кроз инвестиције у производњу, екологију и побољшање енергетске ефикасности иде темпом који не „искаче“ из УППР-а, речено је на конференцији за новинаре.

Бајатовић је  казао да Азотара на време плаћа испоручени гас.
На конференцији је речено да висина инвестиционих улагања предвиђених УППР-ом износи 90 милиона евра.

Реализацијом тих инвестиција биће омогућено повећање капацитета фабрике за 50 одсто, односно милион тона производње годишње, затим обезбеђена већа енергетска ефикасност, прозивидња по еколошким стандардима, омогућен бољи квалитет и већи асортиман готових производа.

На конференцији је речено да је инвестиција у погон КАН-а једна од највећих (преко 10 милиона евра) и да ће бити завршена до краја октобра.

Са завршетком те инвестиције, биће и завршене све због којих је Азотара била принуђена на дуже временске застоје и на рад са смањеним капацитетом.

Иначе, ове године планирана је производња од 250.000 тона готових производа, следеће 400.000 тона, а завршетком свих предвиђених инвестиција фабрика ће моћи да произвде и до милион тона свих врста ђубрива-азотних и комплексних.

Очекује се да ће већ у овој години предузеће Специјална Лука, остварити приход већи од милион евра.

Представници предузећа истичу да је ово последња тежа година за Азотару и да ће наредне бити продуктивније.

Генерални директор „Србијагаса“ поновио је данас да је у плану проширење складишта „Банатски Двор“ захваљујући коме би резервоари били већи за милијарду кубних метара гаса. „На крају ће се донети договорна одлука условно речено, а ако би гледали комерцијално и ако је то само за потребе Србије, то би вероватно било 750 милиона метара кубних гаса, али ићићемо на милијарду. За остатак морамо да видимо да се укључе, да ли Србијагас или робне резерве“, рекао је Бајатовић новинарима. Бајатовић каже да је жеља да се изгради још једно складиште од милијарду метара кубних гаса. „Имамо врло јасне аргументе које смо дали влади и Гаспрому као потенцијалном стратешком партнеру, о којима смо обавестили и ЕК и Енергетску заједницу. Најјефтиније Србији би било да се обезбеди у овом моменту озбиљним складишним количинама у самој Србији“, рекао је Бајатовић. Он је казао да не мора то бити ове или идуће године, већ да се у перспективи омогући да складиштимо две милијарде кубних метара у Србији. Како је казао, очекују се да би потрошња без гасних централа до 2022. требало да се попне око 3, 7 милијарди метара кубних.

Извор: Танјуг

Категорије: Вести

Оставите одговор Одустани од одговора