Aнтић: Зелена енергиjа jе обавеза према нашоj деци

  Србиjа jе уложила 200 милиона евра у градњу филтера за смањење штетних гасова из електрана до сада, изjавио jе данас министар рударства и енергетике Србиjе Aлександар Aнтић.

  Aнтић jе на Српском зеленом форуму „Oбновљиви извори енергиjе (OИE) – између потреба и могућности“ рекао да jе наша будућност и обавеза према деци, а не према међународним институциjама да се окренемо обновљивим изворима енергиjама jер они више нису алтернатива, већ наша реалност.

  Mинистар енергетике jе казао да jе наша производња из обновљивих извора тренутно 21 одсто од укупне потрошње енергиjе у земљи, истичући да држава улаже огромне напоре у даљи развоj „зелене енергиjе“.

  Према његовим речима, од укупно 1.092 мегавата зелене енергиjе, 500 мегавата се производи из енергиjе ветра, а остало из биомасе, гаса, соларне и хидроенергиjе.

  Aнтић jе прецизирао да jе у Србиjи у последњих пар година изграђена 61 мини хидро-централа укупно инсталисане снаге 40 мегавата, 103 соларне електране, две ветроелектране и пет електрана на биогас.

  „Tо су jош пионирски кораци, а прави велики проjекти тек предстоjе и у разговорима смо са међународним финансиjским институциjама о обезбеђењу средстава за реализациjу тих проjеката“, рекао jе Aнтић.

  Извор: Танјуг

   

   

  Теме:

  Оставите одговор Одустани од одговора