Антић: Загађење у термосектору мање од многих земаља ЕУ

Србија је, по нивоу загађења у термосектору, боља од многих држава чланица Европске уније, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић, који је поручио да топлане у Србији, применом нових технологија, настоје да емисију свих загађења сведу на светски стандард.

Антић је, после учествовања у акцији садње стабала у Бајфордовој шуми на Бањици, рекао да је Србија, у односу Пољску и Немачку, у много бољој ситуацији када је реч о нивоу загађења у термосектору.

Према његовим речима наша држава је у потпуности превела законодавство Европске уније у свој законодавни оквир.

Он је додао да поступање по директиви о великим ложиштима спада у део обавеза које има ресорно Министарство.

„У односу на то већ смо извршили ревитализацију филтера у свим нашим великим термопостројењима. У 13 постројења смо уградили нове електро-филтере, а у 14. то завршавамо ове године“, рекао је Антић истичући да су тиме елиминисана прашкаста загађења из термопостројења.

Антић је истакао и да је ресорно Министарство у еколошке пројекте до сада уложило више од 200 милиона евра и да у наредних пет-шет година „преостаје посла за још неких 700-800 милиона евра“.

Како је додао, Град Београд, Београдске топлане, као и све топлане у Србији чине максималне напоре да применом нових технологија, односно развитком мреже, гашењем ложишта и преласком свих ложишта на природни гас, емисије свих загађења сведе на светске стандарде.

Извор: Танјуг

Оставите одговор Одустани од одговора