Антић: Србијагас неће укочити отварање поглавља

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да ће реструктурирање Србијагаса бити завршено до 1. јула, као и да Енергетска заједница не може да успори отварање преговарачких поглавља са ЕУ.

Антић појашњава да су једине две мере које Енергетска заједница може да покрене против Србије ускраћивање права гласа приликом усвајања буџета Енергетске заједнице  и рефундацуију путних трошкова.

Он је додао да је изненађен изјавом директора секретаријата Енергетске заједнице Јанеза Копача да би Србија због нерешених питања у енергетици могла да се суочи са санкцијама, као што су потешкоће у отварању појединих поглавља и условљавање са ИПА фондовима.

„Енергетска заједница није механизам у коме санкције као мера постоје. Једина мера је ограничење по питању права гласа о буџету Енергетске заједнице и друга мера је изостајање рефундације путних трошкова за уговорне стране, које су за 2015. годину износили 5.027 евра“, рекао је Антић новинарима.

Највеће замерке Енергетске заједнице стигле су озбог кашњења у реструктурирању Србијагаса, а Антић појашњава да је Србија још од 2005. године имала обавезу да раздвоји то предузеће на транспорт и дистрибуцију, али да то није урађено и да је тек ова Влада почела да се бави тим проблемом.

„Планом реорганизације Србијагаса дефинисано је ново устројство компаније и формирана два нова предузећа за транспорт и дистрибуцију гаса. Налазимо се у фази завршетка систематизације радних места, очекује нас раздвајање запослених, финансијско дефинисање и почетак рада“, рекао је Антић и додао да ће све бити завршено до почетка јула како је планирано.

Остала спорна питања као што су свођење сумпора у мазуту са три одсто на један, Антић каже да је повезано са реализацијом дубоке прераде у оквиру НИС-а и да су тражили да се примена те одредбе одложи до 2019. године.

Проблеми у односима Електромреже Србије и Косовске енергетске корпорације су, како наводи министар енергетике,  непосредно везани за Бриселски споразум и кашњење у формирању Заједнице српских општина.

Антић је појаснио да су за отварање преговарачких поглавља са ЕУ два параметра важна, а то су питање акционог плана за обавезне резерве нафте и акциони план везан за реструктурирање и раздвајање делатности у Србијагасу.

„Ми са ЕУ, односно Европском комисијом, немамо ни један проблематичан процес, тако да се не доводи у питање отварање поглавља или кориштење ИПА фондова“, нагласио је Антић.

Он је додао да се ради на финансијској консолидацији Србијагаса, да се преговори воде са  ММФ, Светском банком, да се усаглашава са Енергетском заједницом и Европском комисијом.

Он каже да се комуникација са Енергетском заједницом одвија на дневном ниовоу, да Министарство чека да добије неку врсту записника током недавне посете председника Секретаријата енергетске заједнице и да ће на основу тога Министарство да реагује.

Антић је Јанезу Копачу, који се медијима у Србији обратио на српском, поручио да то следећи пут уради на енглеском јер је можда дошло до забуне у терминологији.

Извор: Танјуг

Теме:

Оставите одговор Одустани од одговора