Расписивање избора 11.марта

Aутор текста Инфо биро | 23 јануар 2012

Славица Ђукић-ДејановићПредседница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила да ће парламентарни и локални избори бити расписани 11. марта, када истиче последњи рок за старт изборних процеса. „Из економских разлога, председник Борис Тадић расписаће парламентарне, а ја локалне изборе истог дана”, преноси Танјуг.

Према њеним речима, готово је извесно да ће датум њиховог одржавања бити 6. мај, тако да ће кампања трајати нешто краће од два месеца.

Дејановићева је истакла да се преговори у владајућој коалицији око овог питања приводе крају, а да је начелни договор да се све темпира за последњи дан, како би актуелна власт у пуној мери изгурала четворогодишњи мандат и завршила започете послове.

Председница парламанта је најавила још једну пленарну седницу Скупштине до краја мандата, као и неколико јавних слушања.

„Једно од важнијих слушања је крајем јануара, на тему европских интеграција. Сви шефови посланичких група у дискусији треба да изнесу аргументе за или против ЕУ и своје политике око тог питања”, казала је она. Дејановићева не страхује да би негативна одлука Европског савета у марту о нашој кандидатури могла значајније да утиче на изборне резултате владајућих странака.

„Постоје црвене линије које државни функционери немају мандат да мењају и померају без грађана. Ту мислим на Резолуцију СБ 1244. Не мислим да то може бити минус онима који су најодговорнији у држави”, казала је она и додала да ће се и Скупштина у наредним недељама укључити у дипломатске активности како би се побољшале позиције Србије пред мартовску одлуку.

Дејановићева је казала да „нема дилеме” да ће лидер СПС-а Ивица Дачић бити кандидат те странке за премијера.

„Ако будемо на власти након избора, највиша функција која припадне СПС ‘иде’ Дачићу”, рекла је она истичући да „нема државне и политичке функције у земљи коју први човек социјалиста не би умео да обавља на најквалитетнији начин”.