ПРОСЛАВА ДАНА ПАРТИЈЕ

Уторак 17.07. 2012
Београд
„На данашњи дан пре 22 године у овој згради одржан је Оснивачки конгрес СПС. Било је много искушења, тешких тренутака, доносиле су се одлуке које су биле тешке и за СПС и за народ, било је добрих резултата и грешака“ рекао је Ивица Дачић, председник СПС на свечаном пријему поводом прославе Дана Партије у Сава центру и додао: „Најважније је да је прошло довољно времена да се виде грешке и да се после нокаута усправимо. Дванаест година после 2000-те ми почињемо из почетка. Нови су услови, нова друштвена сцена, нови распоред политичких снага, а проблеми међународног, државног и социјално-економског карактера. Нисмо се стидели одакле смо кренули, имена и црвене боје од крви радничке класе која је пала“.

 

„Желим да стварамо другачију Србију од оне каква је сада и да поштујемо себе и верујемо у своје снаге. Ми идемо у ЕУ, градимо демократско и социјално одговорно друштво, градимо Србију која ће бити фактор мира у региону, где ће сви грађани бити равноправни и осећати Србију као своју земљу. Разликујемо се по томе што инсистирамо на социјалној правди, иако неки говоре да смо утописти и да то није реално, али све што ми говоримо није одраз прошлости већ будућност, као што су већа права радника и пензионера.
Задовољни смо што 22 рођендан обележавамо после изванредних изборних резултата, али то је велика обавеза јер време у коме живимо није једноставно. Не видим све који су од оснивања били у СПС – неки су се уморили, неки потрошили, неки уплашили, неки су имали приватне разлоге, неки су прешли у друге странке, а ја желим да се захвалим онима који су остали верни СПС када је било најтеже. Такође и онима који су нас рушили јер данас не бисмо знали да можемо боље“.


Председник Дачић је поздравио госте – председника Републике Србије Томислава Николића и пожелео да му мандат буде успешан и да буде председник Србије која ће на крају мандата бити држава која зна шта хоће, са јасном политиком коју води, коалиционе партнере др Јована Кркобабића и Драгана Марковића Палму и нагласио да је то Коалиција која је показала вредност и једина која је у истом саставу два пута учествовала на изборима, в.д. председника СНС Александра Вучића и Јоргованку Табаковић и честитао им на најбољем резултату на парламентарним и победи на председничким изборима, Верицу Калановић испред УРС-а, председника СДП Расима Љајића и Меху Омеровића, председника СДА Сулејмана Угљанина, председника СССС Љубисава Орбовића, председника СПС Републике Српске Петра Ђокића, Зорана Лилића бившег председника СРЈ, представнике дипломатског кора и новинаре.


„Учешће у власти није само расподела посланичких и министарских места него свест да ми можемо да радимо заједно у интересу грађана. Нашој Коалицији је пружена прилика да покажемо да Србија може више, може брже, мудрије, смелије, паметније, да покажемо свима да нам је на првом месту будућност земље и грађана.
Имао сам 24 године када је формиран СПС. Јубилеји пролазе све брже, а 22 године Партије је довољна старост или младост да имате довољно полета да будете левичар, а довољно искуства да те идеје сводите у реалне оквире. Обећавам да ћемо бити још бољи, да нећемо бити лоши и понављати грешке јер смо на њима учили“.
Председник Републике Србије Томислав Николић пожелео је успех Ивици Дачићу у тешком послу да води Србију и замолио да „СПС, као и СНС прогута кад мора, одмери два пута пре него што сече, јер је у питању судбина земље. Као коалиција можемо заједно да изведемо Србију из бездана у коме се налазимо“. Николић је апоменуо да је СПС прва политичка странка која га је позвала на неки страначки скуп од када је изабран за председника уз опаску да је на грешкама из прошлости СПС и сам учио.