Zdrava životna sredina osnovni postulat modernog društva

  Pitanje zaštite životne sredine ne možemo da shvatamo samo kao trošak, jer je to u razvijenim zemljama već posatao biznis, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, uz ocenu da bi u projektima iz te oblasti u Srbiji moglo da bude uposleno i do 100.000 ljudi.

  „Meni su rekli, ne znam da li je tačno, da Norveška uvozi otpad da bi ga prerađivala i iz toga dobijala jeftinu zelenu energiju, dok mi svega pet odsto otpada prerađujemo, a kroz te projekte bi možda mogli da uposlimo 100.000 ljudi koji bi radili na njima“, rekao je Dačić na otvaranju donatorske konferencije „Green ideas“ u Starom dvoru.

  Konferenciju, kojoj je prisustvovalo oko 40 predstavnika ambasada, međunarodnih organizacija i donatora, organizovali su Kabinet gradonacelnika Beograda i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, sa ciljem stvaranja dugoročnih partnerstava grada i međunarodnih partnera u vezi sa projektima iz oblasti životne sredine i energetike.

  Dačić je istakao da je za Srbiju od velikog značaja međunarodna razvojna pomoć i zahvalio donatorima, naglasivši da je naša strana kredibilan partner.

  On je izrazio očekivanje da će i u Srbiji oblast zaštite životne sredine postati jedna od prioritetnih, kao i u svetu i napomenuo da je ta oblast izuzetno složena, jer svaka intervencija u njoj ima najširi efekat.
  Govoreći o pregovaračkom procesu Srbije sa EU, Dačić je naveo da će poglavlje o toj oblasti, sigurno biti jedno od najvažnijih možda i najtežih, ali napomenuo da je naša zemlja neke stvari već pozitivno uradila.
  „Eksperti kažu da mi već sad imamo zadovoljavajući nivo usaglašenosti sa evropskim standardima i propisima, ali da nas u mnogim delovima tek čeka usaglašavanje i implementacija, a tu će važnu ulogu imati međunarodni donatori i partneri“, rekao je ministar.

  Prema njegovim rečima, u ovoj oblasti u narednih 10-ak godina možemo očekivati desetak milijardi evra razvojne pomoći, ne samo od bilateralnih donatora, već i ukoliko proces pregovora bude napredovao, što će, kako je dodao, biti jedna od vidljivih koristi koje ćemo imati.

  Dačić je, međutim, napomenuo da je važno da se ne nađemo u situaciji u kojoj su se neke zemlje našle, poput Hrvatske, da kada dođemo do sredstava imamo problem sa nedostatkom projekata.
  „Ja se nadam da smo mi navikli da imamo dobre projekte i pozdravljam ovo što radite, jer je zdrava životna sredina osnovni postulat modernog društva i nije više oblast za koju se nema para i koja se rešava kad već dođe do nekog vidljivog problema“, zaključio je Dačić.

  Izvor: Tanjug

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora