Zadržane sve mere za pomoć mlekarskom sektoru

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković posetila je danas, 08. jula 2016. godine mlekaru Zaječar i tom prilikom razgovarala sa rukovodstvom ove mlekare na temu otkupa mleka na terenu.

Ministar je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo što naši poljoprivrednici svakodnevno ovoj mlekari isporučuju mleko, kao i što mlekara ima dobar sistem rada i proizvodi sireve i mleko u prahu, kao i druge mlečne proizvode.

Bogosavljević Bošković je podsetila da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uspelo da u poslednje dve godine zadrži sve mere koje mogu da pomognu mlekarskom sektoru.

To se, podsetila je Bogosavljević Bošković, odnosi kako na podsticajna sredstva i premije za mleko, tako i na niz drugih mera koje Ministarstvo sprovodi, kako bi pomoglo proizvođačima ne samo da nastave da se bave ovom proizvodnjom, već i da uvećaju svoja stada.

Bogosavljević Bošković je napomenula da Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine daje 25.000 dinara po mlečnom grlu, uz premije za mleko, a takođe ima i mere podsticaja za nabavku opreme za primarnu proizvodnju i preradu.

Ministar Bogosavljević Bošković je obišla i poljoprivredno gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića u selu Gamzigrad , koji dnevno 300 do 350 litara mleka isporučuje zaječarskoj mlekari.

Govoreći o subvencionisanim kreditima, Bogosavljević Bošković je istakla da ove godine vlada veliko interesovanje poljoprivrednika, te je za dva meseca primljeno više od 2.000 zahteva, i do sada su za ove namene plasirana sredstva u iznosu od 2,7 milijardi dinara. Bogosavljević Bošković je istakla da je u odnosu na 2015. godinu , ukupan iznos kredita povećan za 45 odsto.

Poljoprivrednici kredite koriste kako za nabavku mehanizacije i opreme, tako i za podizanje zasada, nabavku životinja, stočne hrane i tako dalje, dodala je Bogosavljević Bošković.

Ministar je pozvala poljoprivrednike da iskoriste ove izuzetno povoljne uslove kreditiranja sa niskom kamatnom stopom od tri odsto i fiksnom dinarskom ratom.

Izvor: MPZŽS

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora