Vlada Republike Srbije nastavlja da ispunjava ekonomske ciljeve

Milisav Petronijević, narodni poslanik Socijalističke partije Srbije o setu finansijskih sporazuma:

„Politika uzimanja jeftinih kredita da bi se isplatili skupi i nepovoljni pokazuje odgovorno i domaćinsko poslovanje Vlade Republike Srbije, što potvrđuju i vidljivi rezultati kada je u pitanju finansijska i ekonomska konsolidacija“.

„Poštovana predsednice, poštovani ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Poslanička grupa SPS je saopštila svoj stav u dosadašnjoj raspravi, a to je da ćemo dati punu podršku predlozima potvrđivanja svih šest sporazuma ili ugovora. Moje kolege su iznele argumentaciju zašto mi to želimo da podržimo, a ja ću se zadržati na samo još nekolik pitanja.

Prvo, kada je u pitanju zajam od Fonda za razvoj Abu Dabija, želim da kažem da taj zajam u iznosu od milijardu dolara, odnosno u protivvrednosti milijardu dolara, posmatram kao domaćinsko poslovanje Vlade Srbije. Zato što uzimamo jeftin kredit, sa kamatom 2,25% bez bilo kakvih dodataka, da bi vraćali skupe kredite od 6% do 8% kamate, odnosno da bi izvršavali dolarske obaveze. Uzimanje ovog kredita za refinansiranje, odnosno da bi se izmirio skup kredit nije povećanje duga. Naprotiv, to je štednja. Taj kredit omogućava da Srbija uštedi 50 miliona dolara.
Tih 50 miliona dolara, koje bi svakako morali da vratimo i to sa visokim kamatama, sada možemo da uložimo u kapitalne objekte, u privredni razvoj, u socijalnu politiku ili bilo šta drugo. To je dobro za Srbiju, to je domaćinski. Kao što je potvrda domaćinskog ponašanja i sprovođenje fiskalne konsolidacije u celini, realizacije i ekonomskih reformi. Vlada je postavila mnoge ekonomske ciljeve i sprovela ih.
Izneću samo nekoliko argumenata koji će potvrditi da se i tu domaćinski ponašalo. Dakle, u ovoj godini javni dug je smanjen za 650 miliona evra, deficit je prepolovljen, stanje budžeta umesto očekivanih minus 900 miliona evra je plus 240 miliona evra. Ako se pri tome doda rast BDP, i ako se ima u vidu da umesto očekivanih blizu 80% učešća nivoa duga u BDP-u, biće smanjeno na nešto malo više od 70%, onda su to vidljivi rezultati ove Vlade kada je u pitanju finansijska i ekonomska konsolidacija. Zato i ovaj kredit koji ide u pravcu daljoj fiskalnoj i makroekonomskoj stabilnosti treba podržati, jer će uticati na unapređenje ekonomske situacije u celini i na ostvarivanje planiranog razvoja.
Druga oblast koja govori o posvećenosti Vlade Srbije socijalnoj politici i životu običnih ljudi je zajam za Kraljevo, za saniranje posledica zemljotresa od 2010. godine. Radi se o tome da će ovaj kredit omogućiti sređivanje jednog naselja u Kraljevu. To podrazumeva rušenje 21 stambene zgrade koje su u nepopravljivom stanju zbog zemljotresa, a u rezultiraće dobijanjem stanova u četiri osmospratne zgrade za 366 porodica, ili za oko hiljadu stanovnika. Ovim se obezbeđuje trajno rešenje stambenog pitanja za te ljude koji će dobiti u vlasništvo stanove približno iste veličine, a oni koji su imali kvadraturu ispod socijalnog minimuma, imaće mogućnost da ili zakupe ili otkupe onu dodatnu površinu koja im je potrebna. Dakle, jedna briga o ljudima koja u svakom slučaju zaslužuje podršku.
Vrlo ću se kratko osvrnuti na zajam koji se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima. Mislim da je to značajan zajam, iako je on u stvari podrška komercijalnim bankama da finansiraju pod povoljnim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća, koje čak i preuzimaju rizik, i mislim da je to veoma bitno u jednom drugom pravcu Vlade, a to je investicije i otvaranje novih radnih mesta. Zato ga treba podržati, jer mala i srednja preduzeća su glavni izvor zaposlenosti i ekonomskog rasta, a i dalje će biti tako. Na njima se gradi ekonomska snaga, podiže preduzetništvo, otvaraju se radna mesta, što je i dalje uvek glavni i prioritetni cilj u Srbiji, doprinosi se rastu BDP-a, koji, kao što vidimo, uspešno ide ka trojci.
Dakle, vrlo je važno dati podršku tom zajmu da bi se podsticao razvoj malih i srednjih preduzeća. Ono što je još važnije je što je ovde polovina predviđena da se pod najpovoljnijim uslovima omogući mladima da mogu da osnivaju mala i srednja preduzeća.Ovo je posebno važno, jer bez obzira što je stopa nezaposlenosti smanjena, ipak je najveći broj mladih nezaposlenih. Zato treba dati punu podršku i ovome“.

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor Odustani od odgovora