Veliki potencijali za dalje unapređenje saradnje Srbije i Mađarske

  Cilj zasedanja je analiza aktuelnih pitanja bilateralnih trgovinsko-ekonomskih odnosa, pregled realizacije aktivnosti dogovorenih na prošlom zasedanju i identifikovanje zajedničkih aktivnosti radi unapređenja ekonomske saradnje u narednom periodu.

  „Na forumu smo razgovarali o mogućnostima za unapređenje ekonomske saradnje, a mogućnosti je više, tu su zajedničke investicije u privrede Srbije i Mađarske, saradnja malih i srednjih preduzeća, intenzivnija saradnja u smislu zajedničkih ulaganja u različitim sektorima, kao što je prehrambena i farmaceutska industrija, ulaganja u oblasti poljoprivrede, projekti u oblasti infrastrukture, saobraćaja, građevine…“ rekla je Bogosavljević Bošković, koja je kopredsednik srpskog dela srpsko-mađarske zajedničke komisije za ekonomsku saradnju.

  Ministar je navela da je na današnjem forumu učestvovao veliki broj kompanija iz Srbije i Mađarske i da je vladalo veliko interesovanje, a kako je prenela, ima dosta oblasti koje su perspektivne za saradnju.
  Bogosavljević Bošković je istakla i da je saradnja Mađarske i Srbije u oblasti ekonomije i trgovine iz godine u godinu sve intenzivnija i da je primetan veći obim trgovinske razmene proizvoda.

  „Prošle godine obim razmene naših proizvoda bio je 1,1 milijardu evra i ta razmena veća je za pet odsto u odnosu na 2014. godinu. Srbija je u 2015. na tržište Mađarske izvezla proizvode u vrednosti oko 321 milion evra, što je rast od 11 odsto u odnosu na godinu ranije“, rekla je ministar.

  Bogosavljević Bošković je dodala da je Mađarska na sedmom mestu po značaju i obimu trgovinske razmene.
  Ministar Bogosavljević Bošković je danas razgovarala i sa svojim mađarskim kolegom, ministrom poljoprivrede Šandorom Fazekašem o dosadašnjoj saradnji i o perspektivama za buduću saradnju u ovom sektoru.

  Kako je Bogosavljević Bošković kazala, bilo je više tema za razgovor, a među njima je i zemljišna politika, budući da je Mađarska dobro uredila tu oblast jer već duže vreme sprovodi politiku prodaje državnog zemljišta poljoprivrednicima.

  „Interesovala su nas iskustva jer smo i mi nedavno usvojili Zakon o poljoprivrednom zemljištu“, navela je ministar.

  Takođe, bilo je reči i o aktuelnim problemima kada je u pitanju tržište poljoprivrednih prozivoda i smanjenje plasmana proizvoda u oblasti mlekarstva zbog sankcija prema Ruskoj federaciji.

  Tema razgovora bilo je i o dalje unapređenje saradnje u smislu nastojanja da nam pomognu da se pripremimo za ono što nas čeka kada postanemo članica EU, navela je Bogosavljević Bošković. .

  Tokom sastanaka bilo je reč i o saniranju šteta usled poplava i nepogoda koje su česte, a sa kojima se suočava i Mađarska, odnosno kako pomoći da se očuva i zaštiti poljoprivredna proizvodnja.

  Takođe je dogovoren i nastavak regionalne saradnje, kao i projekti koji se odnose na unapređenje u oblasti stočarstva , voćarstva, vinogradarstva…

  Tokom sutrašnjeg zasedanja sumiraće se rezultati rada ekspertskih grupa, a planirano je potpisivanje zajedničkog protokola zasedanja.

  Protokol će potpisati ministar Bogosavljević Bošković i ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

  Izvor, foto: MPZŽS

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora