Velika uloga parlamenta u procesu evrointegracija

IVICA DAČIĆ, predsednik Poslaničke grupe i narodni poslanik Socijalističke partije Srbije na Prvoj, konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije u 2016.godini o izboru predsednika Narodne skupštine:

 „Nema političke stabilnosti bez pokušaja traženja što šireg konsenzusa o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima i to je tema oko koje treba da tražimo zajedničke imenitelje. Socijalistička partija Srbije je spremna da u tome maksimalno angažovano učestvuje. Ovde u parlamentu ima 16 poslaničkih klubova, a Srbija je samo jedna i to ne treba zaboraviti“.

Meni kao šefu stranke koja je sada u vladajućoj koaliciji, a koja još ne zna da li će biti u budućoj vladajućoj koaliciji, odgovara da ova sednica traje što duže. Srbiji to ne odgovara. Zato sam još na samoj sednici kada smo imali sastanak šefova poslaničkih klubova predložio da maksimalno skratimo moguće diskusije. Zato što je jasno da lista Aleksandra Vučića ima apsolutnu većinu i zato što imamo dogovor da će prvih pet-šest lista imati potpredsednike.

Izašlo se u susret zahtevima za još jednog potpredsednika, pošto DS i Pokret „Dosta je bilo“ imaju isti broj poslanika. Takođe, oko generalnog sekretara, uglavnom je uvek bilo neko jedinstvo. Oko odbora koje smo se dogovorili da se formiraju, a ima ih tri, zato što mora da funkcioniše Skupština u međuvremenu, a to su: Administrativni odbor, Odbor za pravosuđe i Zakonodavni, ni tu nije bilo previše spora. Naravno, nemože se izbeći ni politička konotacija ove sednice, odnosno da svako pokušava i želi da izvuče određene političke poene iz ove situacije.

Mislim da smo došli u situaciju da ja sad ne znam da li će prof.Mićunović da kaže – idemo kući, ili ćemo da glasamo sutra ili večeras, što mislim da je veoma važno da znaju šefovi poslaničkih klubova.

Mi se ovde razlikujemo ne po tome ko će koga da uvredi više, nego po tome kakvu budućnost Srbije vidimo. To su teme kojima će ovaj parlament da se bavi. Neko misli o Evropskoj uniji da je to najbolji strateški cilj za Srbiju, neko misli da je to suprotstavljeno interesima Srbije. Neko misli da je možda interes Srbije Evroazijska unija.

Ali ja želim svima ovde jasno da kažem – ne treba vređati ni Rusiju, ni Ameriku ni bilo koga drugoga, jer ovo je parlament koji treba da služi najboljim interesima Srbije. Srbija sama bez prijatelja ne može da bude ni jaka, ni velika, niti da bude poštovana u svetu. Ako mi sami tu sliku nestvaramo u našem parlamentu, nećemo je imati od onih zemalja sa kojima treba da sarađujemo.

Zato, zaista pozivam poslanike da budemo ozbiljni kada govorimo o tako važnim državnim i nacionalnim pitanjima. Sve to možda lepo zvuči, ali državna politika je mnogo ozbiljnija od onoga što treba da se svidi nekom biraču koji na izborima odlučuje ko će u njegovo ime odlučivati u naredne četiri godine.

Mi ćemo glasati za Maju Gojković. Bilo bi nelogično da posle četiri godine koalicije sa SNS mi sada ne glasamo za predlog SNS. Čestitam svim strankama koje su ušle u parlament. Čestitam svim poslanicima. Naravno, najveće čestitke upućujem stranci, odnosno listi koja je dobila najveći broj glasova i apsolutnu većinu.

Takođe, smatram da su ti primeri da opozicija treba da bude na čelu parlamenta rečeni reda radi i da je to nerealno, jer znate kako, i profesor Mićunović je na koordinaciji rekao ako je nekada neko grešio, hajmo sada mi da budemo bolji od tih koji su grešili pa da sada to uradimo.

Problem je što se svi mi toga setimo kada padnemo sa vlasti, a niko o tome ne razgovara kada je na vlasti, jer hoće sve funkcije za sebe. Setite se, ovde je Tomislav Nikolić izabran za predsednika Skupštine, glasovima SPS, mislim da je Koštunica bio, to je bila revolucija u zemlji. Ova sednica je bila ništa u odnosu na tu sednicu Narodne skupštine. Posle nekoliko dana ja nisam glasao za smenu Tomislava Nikolića, smenio ga je Koštunica.

Nadam se da niko ko je ovde prisutan nema bilo kakvu iluziju da se sada nekim ovde dešavanjima u parlamentu može promeniti izborna volja i rezultati izbora.

Zato mislim da stranke koje su osvojile manje glasova treba da pokažu veće uvažavanje pobednika izbora. Isto tako je potrebno i veće međusobno uvažavanje poslanika. Dok mi ovde govorimo o potrebi evropskog puta i jedinstva, danas je Nenad Čanak dao izjavu kako smo mi prošli nekažnjeno, pa je sada i gospodin Jovanović govorio o devedesetim godinama.

Sve dok je prošlost vaša jedina budućnost, budućnost nećete imati. Danas posle četiri godine, ova vlast je dovela Srbiju bliže EU nego ikada što ste vi mogli da uradite posle 2000. godine.

Što se mene tiče, Srbija je danas otvorila pregovore. Evo danas su bili predstavnici EU ovde kod nas, razgovarali smo o tome, biće otvorena poglavlja sada u junu mesecu.

Prema tome, izvinjavam se što sam sada pokrenuo to pitanje, ali sam govorio o evropskim integracijama kao cilju kojem treba ova Skupština da da najveći doprinos. Nema evropskih integracija bez zakona koji se ovde donose.

Velika je uloga parlamenta u svemu tome, zato vam se svima zahvaljujem još jednom i želim da kažem da će naša partija glasati za izbor Maje Gojković, glasaće za izbor svih potpredsednika, generalnog sekretara i za izbor svih skupštinskih odbora.

Nema bilo čega što želimo svi ovde bez političke stabilnosti u Srbiji, a nema političke stabilnosti bez pokušaja traženja što šireg konsenzusa o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima i to je tema oko koje treba da se raspravljamo i mi smo spremni da u tome maksimalno angažovano učestvujemo.

Prošlost se nemože izbrisati, ali nemože nam samo prošlost biti osnov za našu sadašnjost i budućnost. Treba da tražimo naše zajedničke imenitelje, ukoliko ih imamo. Ja mislim da ih imamo, a to je Srbija. Ovde ima 16 poslaničkih klubova, a Srbija je samo jedna i to nezaboravite“.

 

Kategorije: Poslanička grupa

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora