SPS je Srbiji potreban

– Do sada su razgovori s mandatarom vođeni na principijelnoj ravni. Dragan Marković Palma i Ivica Dačić razgovarali su s liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem o tome koja će se politika vlade dalje voditi. Nama su poznate neke odrednice te politike, pre svega ekonomska stabilnost zemlje i balansirana spoljopolitčka aktivnost, ali sve to u principu u interesu građana Srbije, njihovog životnog statusa i standarda. O resorima se uopšte nije pričalo, pa logično nije moglo biti reči ni o personalnim rešenjima.

Očekujete li da bi uskoro mogla biti formirana nova vlada Srbije?

– Ono što znamo je da će nova Vlada biti izabrana u zakonskom roku. Nemam nikave informacije o tome kada će to baš tačno biti.

Svedoci smo svakodnevnih spekulacija u medijima o tome hoće li socijalisti biti u vladi ili ne. Imate li končan odgovor na to?

– Nemam, ali je izvesno da i ova tehnička vlada dosta korektno radi svoj posao. A u njoj ima i socijalista.

Opozicija, tačnije SDS, kaže da tehnička vlada želi da završi neke poslove te da zato nemamo novu?

– Opozicija je tu i da kritikuje i da ima određene pretpostavke. Ali činjenica je da teku zakonski rokovi u okviru kojih je sasvim legitimno da premijer razmišlja o najboljem mogućem sastavu svog novog tima.

Znači, nije bilo nekih razgovora naprednjaka i socijalista u skorije vreme?

– Da, da, nikavih drugih stranačkih razgovora nije bilo, osim onih koje su ranije vodili Vučić i Dačić.

A da li će SPS, ako dođe konačna ponuda premijera, razmatrati na stranačkim organima odluku o ulasku u vladu?

– Stranački organi su poverili predsedniku partije Ivici Dačiću da s premijerom vodi razgovore. Mi ćemo svakako imati i sednicu Glavnog odbora SPS-a, na kojoj će nas Dačić informisati o tim razgovorima s Vučićem. Posle toga će stranački organi doneti konačnu odluku.

Kako komentarišete to što je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla da je SPS najmanje loš partner za naprednjake?

– Pretpostavljam da ona smatra da su najbolji ljudi iz SNS-a i iz koalicije oko njih. A svi ostali su u njenom sistemu vrednosti loši. Međutim, u dijapazonu loših ima vrlo loših i najmanje loših. Tako da smo i od Zorane dobili ocenu koja nije negativna, kada se posmatra u smislu političarke.

Izabrani ste nedavno za Dačićevu zamenicu, šta za vas znači ta funkcija?

–  Znali smo još od kongresa da će svi potpredsednici biti u poziciji da obavljaju dužnost zamenika predsednika, zbog vrlo odgovornih državnih funkcija koje obavlja lider naše stranke. Prema tome, moj izbor nije bio neko iznenađenje ni za moje kolege, ni za mene. Dosta dugo sam potpredsednica, a sada prvi put zamenica predsednika. Pre mene su to bili Žarko Obradović, Aleksandar Antić… Prosto, to je jedan krug koji se neće zaustaviti na meni, ići će i dalje ka ostalim potpredsednicima.

Na koji period ste izabrani?

– Mislim da se tu više čeka završetak jednog perioda političkih aktivnosti. Aleksandar Antić je bio šef našeg izbornog štaba tokom izbora i bio je zamenik predsednika do onog trenutka kada su se stekli uslovi da se konstituiše nova vlada. To bi bilo negde oko deset meseci. Od procene predsednika Ivice Dačića zavisiće koliko neko ostaje na toj funkciji.

Oponenti socijalista kažu da je DS pomirenjem sa SPS-om vratio vašu stranku na političku scenu. Kako to ocenjujete?

– Tada je planirano da SPS bude demontiran. Zahvaljujući politici Ivice Dačića i transformaciji stranke, SPS se prilagođavao svim okolnostima u kojima smo bili i pokazao da je Srbiji potreban. I na taj način se održao.

 Na dan godišnjice vaše stranke Dačić je ponovo u etar pustio dva za javnost vrlo škakljiva pitanja – ispitivanje odgovornosti za NATO bombardovanje i ulogu 5. oktobra. Zbog čega je to učinjeno?

– Ne verujem da ima građana Srbije koji imaju dilemu o tome da li je NATO bombardovanje bilo u skladu s odlukom SB UN. Naravno da nije bilo. Mislim da je tu konstatovano nešto što ne deli javnost Srbije. Što se 5. oktobra tiče, on nije bio spomenut u kontekstu bilo kojih sadašnjih ili bivših protesta. Suština je da su ideali 5. oktobra pre svega najviše razočarali učesnike tog događaja i one koji su očekivali neuporedivo bolji život, brži ulazak u EU. A evo, oni koji su tada bili na suprotnoj strani, sada upravo otvaraju poglavlja, rade na ekonomskoj stabilizaciji. Dačić je u tom smislu istakao da ideale koji su proklamovani 5. oktobra ne realizuju akteri tog događaja i kreatori 5. oktobra, nego sada aktuelna vlast.

Izvor: Dnevnik

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora