Snegom ugroženo deset odsto površina malinjaka

Minisarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević – Bošković izjavila je danas da je, prema informacijama kojima raspolaže, sneg ugrozio oko deset odsto površina pod malinjacima i to one malinjake koji se nalaze iznad 800 metara nadmorske visine.

Još je rano za davanje prognoza o šteti koju je malinjacima pričinio sneg koji je pao pre nekoliko dana na području opština Čačak, Ivanjica, Nova Varoš, Požega, Arilje i Prijepolje, kazala je Bogosavljević – Bošković na konferenciji za novinare na Novosadskom sajmu.

„Rano je za davanje bilo kakvih prognoza o visini štete, ali se nadam i verujem da je šteta manja nego što se u prvi mah činilo, a informacije sa terena idu tome u prilog“, rekla je Bogosavljević – Bošković.

Ona je ukazala da treba voditi računa da malinari ne ponove grešku od prošle godine kada su nakon štete koju je naneo grad, po, kako je rekla, nečijem lošem savetu počeli da krče svoje malinjake što je, kako se pokazalo, bilo potpuno nepotrebno.
Ministarka je rekla da je neophodno da se dobro snimi situacija na terenu i da se nakon toga primene najefikasnije mere za oporavak ugroženih malinjaka kako bi se što više ublažila šteta.

Izvor; Tanjug

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora