Sastanak Ivice Dačića sa kineskim minostrom inostranih poslova Vang Jiem

    imagePrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa Vang Jiem, ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine koji je doputovao u Srbiju, u sastavu kineske državne delegacije koju predvodi predsednik Si Đinping.

    Izražavajući zadovoljstvo zbog ponovnog susreta sa kineskim ministrom ministar Dačić naglasio je da Republika Srbija izražava iskrenu dobrodošlicu dragim gostima iz prijateljske Kine, uverena da će odnosi višedecenijskog prijateljstva, uvažavanja i saradnje, nakon ove posete postati još čvršći, bogatiji i sadržajniji. Posetu predsednika Si Đinpinga tretiramo kao istorijsku, jer se realizuje nakon više od tri decenije od poslednje posete kineskog predsednika Beogradu i jer će odnosi strateškog partnerstva naše dve zemlje prerasti u kvalitativno novi nivo – sveobuhvatno strateško partnerstvo, istakao je ministar Dačić.

    Ova poseta će biti trajno upamćena i po velikom broju – preko 20 – bilateralnih sporazuma koji pokrivaju širok dijapazon oblasti – od privrede i finansija, preko infrastrukture, do zaštite okoline, kulture, prosvete, medija i drugih oblasti.

    U razgovorima dvojice ministara razmenjena su mišljenja o većem broju pitanja koja se odnose na bilateralne odnose, saradnju u okviru mehanizma Kina – zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i na multilateralne teme. Obostrano je konstatovano da odnose Srbije i Kine krasi tradicionalno prijateljstvo, duboko međusobno razumevanje i poverenje i uzajamna podrška u najvažnijim pitanjima od nacionalnog interesa. Naši bilateralni odnosi se kontinuirano razvijaju i unapređuju, naglasili su tokom ovog susreta ministri Dačić i Vang.

    Izvor, foto: MSP

    Teme:

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora