Regionalna agrobiznis konferencija „Preko polja do Evrope“

„Svi smo svesni potrebe za bliskom regionalnom saradnjom u oblasti poljoprivredne proizvodnje i agrobiznisa, naročito imajući u vidu potencijal, kao i potrebe za maksimalnim iskorišćenjem proizvodnog i tržišnog potencijala proizvođača iz ovog regiona. Zemlje našeg regiona pojedinačno predstavljaju mala tržišta, ali i tržišta sa istim potrošačkim karakteristikama, što proizvođačima sa naših prostora pruža mogućnost za jedinstvenu ponudu prehrambenih proizvoda. Povezivanje agrobiznis kompanija iz regiona ne samo da obezbeđuje dovoljnu snabdevenost regionalnog tržišta, već doprinosi i boljem nastupu na svetskom tržištu“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na regionalnoj agrobiznis konferencija „Preko polja do Evrope“, koja je danas održana u okviru Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu .

Ministar Bogosavljević Bošković je istakla da je Republika Hrvatska zemlja sa kojom u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije imamo izuzetno dobru institucionalnu i privrednu saradnju  i da to za Srbiju predstavlja veliku prednost u pogledu prenošenja iskustava u procesu pregovora o pristupanju EU, kao i u pogledu korišćenja pretpristupnih fondova EU.

„Hrvatsko iskustvo u pregovorima u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja od velike je pomoći Srbiji i njenoj pregovaračkog grupi za ovu oblast, naročito imajući u vidu sličnu proizvodnu strukturu i rezultate poljoprivrede, kao i slične mere poljoprivredne politike u pretpristupnom periodu. Sve zemlje regiona karakteriše nedovoljna iskorišćenost pretpristupnih fondova u početnoj fazi i mi nastojimo da se na najbolji način pripremimo za korišćenje ovih fondova, upravo koristeći iskustva Hrvatske i drugih zemalja regiona“, naglasila je ministar.

Bogosavljević Bošković je istakla da je proces pristupanja EU u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije predstavlja izuzetno zahtevan i skup proces, koji osim usklađivanja zakonske regulative, zahteva privredu koja je spremna da u punom kapacitetu nastupi na zajedničkom tržištu na konkurentan način i dodala da će Ministarstvo i Vlada Republike Srbije nastaviti da rade na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj prehrambene industrije, s obzirom da jaka industrija zahteva jaku institucionalnu bazu, naročito ako se ima u vidu potencijal ovog sektora u Srbiji i njegove izvozne mogućnosti.

Hrvatski ministar poljoprivrede prof. dr Davor Romić je istakao da će iskustvo Hrvatske u procesu pristupanja EU biti od velike pomoći Srbiji.

„IPARD program koji je na raspolaganju i jednoj i drugoj zemlji predstavlja izazov, kako za proizvođače, tako i za administraciju, ali stvara velike i konkretne rezultate i koristi“, rekao je ministar Romić i dodao da zainteresovanost za IPARD program raste.

Drugu regionalnu agrobiznis konferenciju organizuje Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa hrvatskim Ministarstvo poljoprivrede. Konferencija je predstavljala priliku da se na jednom mestu okupe najznačajniji predstavnici hrvatskog i srpskog agrobiznisa, koji su lideri u regionu u svojim oblastima, i da kroz njihovu razmenu iskustava i stavova saznamo više o izazovima Evropske unije, kao i mogućnostima korišćenja evropskih fondova.

Izvor, foto: MPZŽS

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora