Parlament usvojio izuzetno značajne zakone za budućnost Srbije

ALEKSANDAR ANTIĆ, zamenik predsednika Poslaničke grupe i narodni poslanik Socijalističke partije Srbije na Prvoj, konstitutivnoj  sednici Narodne skupštine Republike Srbije u 2016.godini o izboru predsednika Narodne skupštine:

„Želim sa svima vama da podelim nadu da ćemo svi zajedno biti na visini zadatka, da ćemo čuvati ugled ovog parlamenta, da ćemo učiniti sve da budemo efikasni, ali da ćemo naravno uz sve to svi zajedno razvijati demokratsku atmosferu koja treba da krasi rad ovog najvišeg zakonodavnog doma“.

„Želim da čestitam svim narodnim poslanicima na izboru i mislim da treba zajedno da se borimo za pristojan parlament u kome ćemo se takmičiti u idejama, u kome ćemo suprotstavljati programe, predloge, zakonska rešenja i u kome se nećemo baviti trivijalnostima.

Mislim da je jako dobro i ova atmosfera u poslednjih nekih 30-ak minuta mi ostavlja utisak da smo svi zajedno spustili loptu i da bi bilo dobro da izaberemo predsednika parlamenta, potpredsednike i generalnog sekretara i neophodne odbore bez nepotrebnih polemika. Naglašavam – ne bez rasprave, već bez nepotrebnih polemika. Nadam se i hoću da verujem da je petak zaista za nama, da je to bilo jedno, da kažem odmeravanje pulsa i da smo se svi okrenuli ipak onome zbog čega su nas građani Srbije ovde postavili, a to je da učinimo da Srbija ima parlament koji će usvajati zakone u jednoj efikasnoj proceduri, ponavljam pristojnoj proceduri i da svi zajedno gradimo jednu pristojnu Srbiju.

Socijalistička partija Srbije i naš predsednik kao što je gospodin Marković malo pre najavio u ime Jedinstvene Srbije će podržati izbor gospođe Maje Gojković na mesto predsednika parlamenta, kao pre svega znak jedne političke korektnosti, uvažavanja činjenice da je lista „Srbija pobeđuje“ koju je predvodio gospodin Vučić osvojila apsolutnu većinu u ovom parlamentu, uvažavajući činjenicu da smo u prethodne četiri godine zajedno radili i pokušavali da menjamo Srbiju, da učinimo da Srbija zaista postane jedno bolje mesto za život, uvažavajući činjenicu da je gospođa Gojković u prethodne dve godine vodila jedan efikasan parlament, parlament koji je zajedno sa Vladom Republike Srbije napravio zaista krupne korake u pravcu izgradnje upravo takve moderne Srbije, Srbije u kojoj ćemo mi, a pre svega naša deca živeti bolje i kvalitetnije.

Taj parlament je zajednosa Vladom usvojio izuzetno značajne zakone za budućnost Srbije. Taj parlament je i svi narodni poslanici i gospođa Maja Gojković na čelu tog parlamenta pokazala hrabrost da zajedno sa Vladom usvoje i teška zakonska rešenja, usvaja zakonske projekte od kojih se u Srbiji decenijama bežalo usvajajući zakonske projekte koji zaista treba da omoguće da Srbija bez kalkulacije počne da se menja i da napravimo od Srbije, ponavljam, jedno pristojnije mesto za život.

Gospodine Mićunoviću, mi vas izuzetno uvažavamo. Izuzetno cenimo naravno činjenicu da kao najstariji poslanik imate jedan odgovoran zadatakda u ovih nekoliko dana, nadam se, još da nas vodite kao najstariji poslanik ovaj parlament. Mi nismo u petak podržali vašu odluku da prekinete sednicu parlamenta i ocenili smo na konferenciji za novinare da je to jedan nezabeležen čin u političkoj istoriji i praksi Republike Srbije. Duboko verujemo da vi na to niste imali pravo.

Član 101.jasno definiše nekoliko procesnih stvari koje vama kao predsedavajućem stoje na raspolaganju. Jedna od tih procesnih stvari u članu 101. u stavu 1. je dao da odredite pauzu radi neophodnih konsultacija ili pribavljanja mišljenja.

Vi to očigledno niste uradili, vi niste otvorili pauzu radi konsultacije, jer mi od petka do danas, pa čak ni sad pred početak sednice nismo imali bilo kakve konsultacije, a vi nemate pravo da u trenutku kada Narodna skupština RS ima odluku da radi nakon 18.00 časova, samo isključivo svojom voljom donosite odluku o prekidu sednice, jer upravo član 101. Definiše da predsednik Narodne skupšti ne može prekinuti rad Narodne skupštine samo ako to Narodna skupština zaključi.

Tako da, pre svega ponavljajući ono što sam rekao i iza čega zaista stojim i nije parola, izuzetno uvažavamo vas, vaš politički rad, ali i sa druge strane očekujemo od vas da jedno ogromno političko iskustvo koje imate stavite u funkciju efikasnosti rada ovog parlamenta i uvažavanja poslaničkih grupa i njihovih šefova. I molim vas da u toku današnjeg dana radi organizacije ovog našeg zajedničkog posla sve odluke donosite u konsultacijama sa šefovima poslaničkih klubova, jer mislim da je upravo uloga i mesto najstarijeg međuposlanicima da defakto sa poslanicima dogovora način vođenja ove sednice i to upravo preko šefova poslaničkih klubova.

I na samom kraju da ponovim, Poslanička grupa SPS će podržati izbor gospođe Gojković na mesto predsednika Skupštine Republike Srbije. To za nas nije politička kalkulacija, to je za nas isključivo jedna politička odgovornost i politička doslednost i prema onom što je gospođa Gojkoviću radila u prethodne dve godine, ali i doslednost prema onome što smo mi kao SPS zajedno sa kolegama iz SNS učinili, a verujem puno toga dobrog učinili za budućnost Srbije u prethodne četiri godine.

Želim puno uspeha u radu današnje sednice i ponavljam, pozivam vas gospodine Mićunoviću da vodite ovu sednicu i ovu Skupštinu uz uvažavanje poslaničkih klubova i nadam se konsultacije sa šefovima poslaničkih klubova“.

Kategorije: Poslanička grupa

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora