Odlučni da ne bacamo energiju

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je Treći međunarodni sajam i konferenciju o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti „Renekspo“ Zapadni Balkan, i istakao da je Srbija odlučna da „ne baca“ energiju i da posebno brine o obnovljivim izvorima energije.

On je rekao da Srbija temi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija pridaje najveću pažnju, jer klimatske promene, koje su prouzrokovane decenijama industrijskog razvoja po svaku cenu, izazivaju elementarne nepogode širom sveta sa velikim brojem žrtava.

Atić je naglasio da je zbog toga važno staviti energetsku efikasnost i obnovljive izvore u prioritete, a smanjenje zagađivača „obeležiti“ kao posao koji mora zajedno da se realizuje.

Cilj Srbije je, kako je istakao, da do 2020. poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto, dodajući da je mnogo toga urađeno, ali i da mora još mnogo da se uradi, da se mnogo više uloži i iz neke frazeologije političkih parola koje se koriste što po predizbornim kapanjama, što radi opravdavanja raznih konferencija i troškova, treba preći na svakodnevni rad.

„Ova Vlada je zaista ta pitanja razumela na taj način i neke iskorake je napravila. Nisu to krupni koraci, ali su sigurni koraci koji vode u pravom smeru, da počnemo da cenimo život na ovoj planeti i deci i generacijama koje dolaze ostavimo održiv svet “, naglasio je Antić.

On je podsetio da je Srbija prva država Energetske zajednice koja je usvojila Treći energetski paket i koja je zaista napravila konkretne stavri u pravcu energetske efikasnosti.

„Kada su obnovljivi izvori u pitanju zakonodavni okvir je urađen, a rezultat toga je činjenica da smo u kratkom vremenskom roku u Srbiji dobili 63 megavati iz obnovljivih izvora energije, pri čemu najveći deo dobijamo iz mini hidro-elektrana, solarnih elektrana, a manji iz vetroparkova. Nalazimo se u finalnoj fazi pravno tehničke redakcije usklađivanja sa našim zakonodavnim okvirom. Do kraja ove godine počinje izgradnja velikih vetroparkova sa snagom preko 480 megavati“, najavio je Antić.

Novi vetroparkovi, kako je rekao, naći će se na mreži već krajem 2018, početkom 2019.

U narednih par nedelja, prema njegovim rečima, biće stavljen u mrežu manji vetropark snage od 6,6 megavati.

„Naš potencijal biomase je veliki i neverovatno neiskorišćen, imamo potencijal od 3,3 miliona tona ekivalenta nafte. Imamo nameru da nastavimo da koristimo potencijal biomase“, poručio je ministar.

On je ukazao da je namera da se radi na daljoj uštedi energije, podsećajući da je 2014.Srbija ostvarila uštede od 100.000 tona ekivalenta nafte.

„To nije spektakularan rezultat, ali je značajan korak i povećavaćemo uštede iz godinu u godinu“, naglasio je on.

„Uveli smo instituciju energetskog menadžmenta, sa idejom da kod velikih potrošača uvedemo svest da uvede energetski bilans. Svaka jedinica lokalne samouprave ima obavezu od ove godine da ima jednog čoveka koji će se baviti samo tim poslom. Taj čovek, kroz prepoznavanje slabih tačaka, treba da obezbedi da lokalna samouprava ne baca energiju. Doneli smo čvrsto odluku da nećemo da bacamo energiju“, istakao je Antić.

On je rekao da su naše velike energetske kompanije spoznale da treba ulagati velika sredstva u tu oblast, te naveo primer EPS koji je u poslednje tri godine uložio više od 200 miliona evra u izgradnju elektrofiltera u svojim pogonima.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Vesti

Teme:

Ostavite odgovor Odustani od odgovora