Odalović: Put kojim su išle diplomate nema alternativu

  Put na kom je oteto dvoje službenika ambasade u Libiji, koji su nedavno poginuli u vazdušnom napadu, nema alternativu i vodi ka gradu u kojem je godinama otvoren račun srpske ambasade. Tim putem su Slađana Stanković i Jovica Stepić prošli nekoliko dana ranije i zato su bili u prvom automobilu, ispred automobila ambasadora Olivera Potežice, izjavio je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.
  „To je put kojim se, a dostaviće nam i zvaničnu statistiku, ide poslednjih sedam, osam godina, tuda se išlo na desetine i stotine puta. To je put koji vodi ka jednom gradu u kojem je od 90-ih godina bio otvoren račun naše ambasade, upravo zbog platnog prometa“, rekao je Odalović za N1.
  Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova je naveo da je ambasador Potežica u petak i subotu bio u Beogradu i da je sa njim razgovarano o svim aspektima tog tragičnog događaja.
  „To je put kojim su naši zaposleni, koji su kidnapovani, prošli nekoliko dana pre toga. Taj put nema alternativu, osim avionom, za mnoge administrativne poslove koje su obavljali. Prema izjavi ambasadora, oni su pošli kao podrška, ne kao fizička podrška, već da mu pokažu put koji su oni prošli nekoliko dana ranije. Taj put je bio za ambasadora nepoznat“, objašnjava Odalović.
  „Ono što smo ga još pitali, a važno je reći – on je tom prilikom želeo da završi dve stvari – da prebaci porodicu usput do Tunisa i da se porodica vrati u Srbiju, i drugi da ostane  na zakazane sastanke sa ambasadorima. Prema našim informacijama, on se tog 9. i video sa ambasadorom Bugarske i obavio razgovor sa njim koji je ranije dogovoren“, naveo je Odalović.
  Na pitanje da li prema za sada dostupnim informacija ima odgovornosti ambasadora Olivera Potežice, Odalović kaže da su procedure „prepoznate“ i da se mora imati u vidu i ratno stanje u Libiji.
  „Imajući u vidu situaciju u zemljama koje su rizične, u kojima su ratni sukobi – ako se procedura o polasku na put primeni na primer u jednom Londonu i na jedno područje koje je zahvaćemo ratom sa nedefinisanom vlašću, onda se mora sagledati i taj aspekt i mora se to imati u vidu. Mi u kontinuitetu imamo tamo ambasadu i nije bilo ozbiljnijih incidenata koji bi ukazivali da se našem osoblju tako nešto može dogoditi. Istrage će utvrditi da li su pobude otmice bile pljačkaške“, kaže Odalović.
  Prema njegovim rečima, radna grupa za sada je „saznala sve što se može saznati“, ali da se sada čekaju odgovori libijskih vlasti, jer bez njihovih informacija slika ne može biti potpuna.
  „Najveći deo onoga što smo planirali da uradimo je i urađeno, uključujući razgovor sa ambasadorom Potežicom u Beogradu. To je nešto što smo odmah po dobijanju rešenja o formiranju radne grupe postavili kao neki svoj prioritet. Ono što smo prepoznali u svemu ovome, posle razgovora sa njim u petak i subotu, jeste da nam je neophodno da dobijemo određene informacije koje smo u više navrata tražili od libijskih vlasti, odnosno nadležnih organa koji su u Tripoliju. Oni sigurno poseduje neke za nas važne i relevantne informacije“, veruje Odalović.
  Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova kaže da iz prepiski imaju kompletnu sliku događaja – od priprema za put, do samog puta, kako se napad desio, kidnapovanje, ranjavanje čoveka koji je bio u koloni, potom nastavak – odlazak do Tunisa, pa povratak u Tripoli.
  „Mi čekamo sada informacije iz Tripolija mada je veliki problem što u Tripoliju postoje dve vlade i što je situacija konfuzna na terenu ali mi želimo pune informacije o srpskom osoblju. Naše procedure ne mogu da daju punu sliku zato su nam neophodne one procedure koje se tiču našeg DKP-a u Libiji sa njihovim nadležnim organima. To nam je važno da bismo znali da li je put bio najavljen, kakva je bila svrha puta, da li je tražena saglasnost za taj put, obezbeđenje, da li je vršena procena bezbednosti…To nam fali, očekujemo da ćemo veoma brzo i uz insistiranje ambasadora Potežice koji se već vratio tamo, u narednih nekoliko dana opet zatražiti te odgovore“, ističe on.
  Odalović kaže da će tek po dobijanju tih informacija moći potpuno da informišu javnost da li su nalozi i direktive bili u redu ili su na bilo koji način uticali na tragičan epilog.
  „Takođe očekujemo da će i američke vojne i obaveštajne službe razjasniti nedoumice koje su stvorile konfuziju – da li su uopšte znali da bombarduju lokaciju na kojoj ima civila“, naveo je Odalović.
  Prema njegovim rečima, tek kada bude gotov izveštaj radne grupe biće poznato i da li će Ministarstvo Vladi preporučiti zatvaranje ambasade u Tripoliju.
  Izvor: Tanjug

  Kategorije: Vesti

  Teme:

  Ostavite odgovor Odustani od odgovora