Obezbeđeno 12.000 dinara po oštećenom hektaru

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je prethodnih dana poplavljeno 6.000 hektara zemljišta, da su komisije za procenu štete na terenu, a polovina poplavljenog zemljišta su njive pripremljene za prolećnu setvu.
Pored njiva, poplavljeni su i malinjaci i voćnjaci, ali precizni podaci se očekuju tek kada komisije završe rad na terenu. Nismo imali značajnije štete u stočarstvu, jer su životinje na vreme izmeštene iz ugroženih zona, rekla je Bogosavljević Bošković u jutarnjem Dnevniku RTS-a.
Ona je istakla da se, prema državnom programu za otklanjanje posledica, po oštećenom hektaru, odnosno usevu, isplaćuje 12.000 dinara.
„Za to su obezbeđena sredstava, a razgovara se sa donatorima kako bi pomogli i na drugi način“, dodala je ministarka.
Prema njenim rečima, poljoprivrednici treba da se prijave za pomoć, a na bazi prijave komisija izlazi na teren, radi procene štete koju šalje Kancelariji za ulaganja, a isplata se vrši preko trezora NBS, kao što je slučaj i sa subvencijama.
Ministarka ističe da je procedura jednostavna i jasna, a da su stručne službe na terenu i da informišu poljoprivrednike.
Za razliku od 2014. godine, oštećenja su mehanička.
„Nema oštećenja zemljišta, izlivanja opasnih materija. U ovom slučaju samo su mehanička oštećenja – nanosi peska, šljunka, drveća, njive isečene novim bujičnim tokovima“, rekla je ministarka.
Ona je napomenula da su sve službe u pripravnosti.
„Prate se prognoze, nema najava izlivanja i većih padavina. Službe su spremne da reaguju. Podigli smo nove nasipe i bedeme na kritičnim tačkama, spremni smo za svaki scenario“, zaključila je ministarka poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor Odustani od odgovora